Hlavní obsah

Trenér Bílek své vyvolené dál zarputile brání, na buldočka Kozáka se ale podívat pojede

PRAHA

Pět týdnů před důležitým kvalifikačním zápasem ve španělské Granadě se trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek vyrazí na cesty, aby hledal a sledoval nové hráče pro svůj tým. Vydá se do Itálie, chystá se do Německa, dost možná, že zamíří i do Turecka. Žádný div, když jeho současnému výběru chorvatská generálka na Španěly ani trochu nevyšla a i kouč poznal, že infuzi nové krve prostě potřebuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Od výprasku české fotbalové reprezentace v chorvatské Pule už uběhl týden, reprezentační kouč Michal Bílek se ale dá zarputile brání přiznat, že jeho výběr dostal v generálce na Španělsko tvrdou lekci. „V produktivitě ano, ale třeba v držení míče, brankových příležitostech, střelách na branku jsme na tom byli stejně jako domácí Chorvati. A v některých parametrech jsme na to byli dokonce lépe,“ po důkladné analýze střetnutí vytrvale brání svůj tým, který v Pule prohrál 2:4.

Chorvati nás nepřehráli, stojí si na svém kouč

„Nebyl to zápas, kde by nás soupeř přehrál, to utkání jsme si prohráli sami,“ reagoval reprezentační trenér na dotaz Sport.cz, co všechno mu řekla analýza inkriminovaného střetnutí a jaké závěry z ní před kvalifikací v Granadě vyvodí.

„Objektivní fakta mluví jasně a podle nich jsme nebyli horší než Chorvati. Jen chyb v defenzívě jsme se dopouštěli příliš a tím si utkání prohráli. Takhle hrát 25. března ve Španělsku nemůžeme,“ shrnul závěry své analýzy.

Buldočka Kozáka možná povolá

Bílek svůj tým sice zarputile brání, přesto se chystá na cesty, neboť i on cítí, že reprezentace prostě infuzi nové krve potřebuje. „O víkendu jedu do Itálie podívat se na Libora Kozáka. Nevylučuji, že bych mohl útočníka Lazia Řím na kvalifikaci se Španělskem povolat. Už čtyřikrát se objevil v základní sestavě svého týmu, nedá nikomu nic zadarmo, dovede podržet míč. Takový buldoček, proti němuž navíc hra bolí,“ vysvětluje trenér, proč si vybral střetnutí italské Serie A mezi Laziem a Bari.

„Chci vidět co nejvíc hráčů, a proto se chystám i do Kaiserslauternu za Morávkem a Hlouškem, pojedu se podívat také na Baroše,“ potvrdil Bílek. Za Davidem Jarolímem do Hamburku se však nevydá, neboť i přes poslední žalostné výkony počítá dál s Polákem.

S Jarolímem nepočítá, s Polákem ano

„Tím ale netvrdím, že bude ve Španělsku hrát nebo že se objeví v základní sestavě. Zápas v Chorvatsku neodehrál dobře, ale třeba poslední podzimní utkání v Dánsku zvládl. Je to zkušený fotbalista, který už toho má hodně za sebou a proto očekávám, že bude plnit v reprezentaci roli lídra,“ naznačil kouč národního celku, že nad Polákem drží dál ochrannou ruku. I třeba proto má David Jarolím smůlu. “V tuto chvíli s ním nepočítám,“ pravil Bílek lakonicky.

Jasně že i jeho mrzí, že reprezentační kapitán Tomáš Rosický v Arsenalu vypadl ze sestavy a v některých zápasech dokonce už ani lavičku náhradníků neleští. Před konfrontací se Španělskem nemilá komplikace. „Je to nepříjemné hlavně pro něho. Vždyť v Arsenalu je proto, aby toho odehrál co nejvíc,“ povzdechl si Bílek.

Reklama

Související témata: