Hlavní obsah

Nominace bez Necida, jedenadvacítka bude bojovat o olympiádu i s Kadlecem

PRAHA

Červnové mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Dánsku se rychle blíží a trenér Jakub Dovalil už zná své vyvolené, s nimiž se pokusí vybojovat postup na olympijské hry v Londýně 2012. Nejdříve je však třeba postoupit do semifinále z těžké skupiny s Ukrajinou, Španělskem a Anglií. V širší nominaci podle očekávání chybí útočník Necid, naopak se dostalo na sparťana Kadlece, který v kvalifikaci také nehrál.

Článek

Londýn bude pro všechny zúčastněné obrovským lákadlem. „Je to velká výzva. Každý sportovec chce svoji zemi reprezentovat na olympiádě, navíc se bude konat v kolébce fotbalu. Hráči se mohou dostat do Wembley či na Old Trafford. Když se tam udělá úspěch, vstupuje se do dějin,“ poukázal trenér české jedenadvacítky Jakub Dovalil.

Ve středu dopoledne oznámil širší nominaci 25 hráčů, kterou musí ještě před začátkem turnaje o dva fotbalisty zúžit. Ve výběru chybí útočník Necid, který už zdomácněl v Bílkově áčku. "O Tomášovi jsem ani nepřemýšlel, byl s námi naposledy v září 2008. V kvalifikaci jsme zakončovatele měli a kdyby Necid jel, někoho z nich bychom 'zlikvidovali'," vysvětlil kouč.

Bere naopak sparťana Kadlece, který kvalifikaci také nehrál. "Vašek za nás nastoupil aspoň proti Ukrajině a dal hned gól, což je pro něj plusový bod. Také se už dostal do áčka, ale jeho místo je podle mě ještě rok a půl u nás," konstatoval Dovalil.

Češi ztratili v celé kvalifikaci jen dva body, a tak byli společně s domácím Dánskem nasazeni do čela skupin. Všechny tři své zápasy tak sehrají ve Viborgu a vyhnou se cestování. Nejprve se v neděli 12. června střetnou s Ukrajinou, další utkání je čeká ve středu 15. června se Španělskem a v neděli 19. června zakončí skupinu proti Anglii.

Podle kouče nemá těžká skupina favorita

"Těžká skupina podle mě nemá favorita, musíme si počkat na úvodní zápasy. Pro nás bude klíčový hned ten první s Ukrajinou, který potřebujeme vyhrát. Kdybychom se pak dostali do situace, že musíme z utkání se Španělskem a Anglií vytěžit šest bodů, bylo by to asi příliš těžké," uvědomuje si Dovalil.

Mužstvo se sejde 2. června, necelý týden stráví na soustředění v jabloneckých Břízkách a 9. června odletí do dějiště šampionátu.

Ve druhé skupině Dánové narazí na Bělorusko, Island a Švýcarsko.

Ze skupin postupují do semifinále šampionátu dva celky. Na olympiádu pak postoupí z Evropy tři týmy. Záleží tedy i na tom, jak dopadne pořadatelská Anglie, která má účast v Londýně jistou.

Když Angličané projdou do semifinále, všichni ostatní semifinalisté o olympiádu nepřijdou. Pokud však Anglie vypadne, pak budou muset poražení semifinalisté sehrát zápas o třetí místo v den finálového klání, tedy 25. června v Aalborgu. V případě anglického postupu se o třetí místo nehraje.

Širší nominace fotbalové reprezentace do 21 let na ME v Dánsku:
Brankáři: Hanuš (Slavia Praha, 3 starty v jednadvacítce/0 branek), Štěch (West Ham/Angl., 5/0), Vaclík (Žižkov, 12/0).
Obránci: Čelůstka (Slavia, 13/1), Čmovš (Veendam/Niz., 1/0), Hošek (Teplice, 9/0), Lecjaks (Anderlecht/Belg., 13/0), Mazuch (Anderlecht, 21/1), Řezník (Ostrava, 10/0), Suchý (Spartak Moskva, 18/0), Vácha (Liberec, 16/1).
Záložníci: Černý (Slavia, 7/0), Dočkal (Liberec, 23/6), Gecov (Liberec, 9/0), Hloušek (Kaiserslautern/Něm., 5/0), Hořava (Olomouc, 15/1), Kovařík (Jablonec, 10/2), Mareček (Anderlecht, 14/1), Morávek (Kaiserslautern, 5/0), Šmejkal (Ostrava, 2/0).
Útočníci: Chramosta (Boleslav, 3/2), Kadlec (Sparta Praha, 1/1), Kozák (Lazio Řím, 10/3), Pekhart (22/16), Vošahlík (Jablonec, 14/3).

Reklama

Související témata: