Hlavní obsah

Fotbalový zázrak! Lvíčata otočila v 89. minutě zápas s Anglií a jsou v semifinále ME

PRAHA/VIBORG

To chtělo silné nervy! Čeští fotbalisté do 21 let v klíčovém utkání v základní skupině evropského šampionátu prohrávali ještě v 90. minutě s Anglií 0:1 a s jejich postupovými šancemi do semifinále to vypadalo hodně bledě. Pak ale zajistil postupovou remízu Chramosta a vzápětí korunoval vítězství 2:1 Pekhart. Tým kouče Dovalila bude hrát o postup do finále ve středu od 21 hodin proti Švýcarsku.

Foto: Darren Staples, Reuters

Jan Chramosta (v červeném) posílá míč do sítě Angličanů a zajišťuje postup české jednadvacítky do semifinále ME.

Článek

Trenér Dovalil nechal sedět na lavičce Pekharta, jemuž se v dosavadním průběhu turnaje nedařilo naplnit pověst kanonýra, a na hrot vyslal v klíčovém duelu Kozáka. Distancovaného Váchu nahradil ve středu zálohy Mareček a na kraji středové řady se představil Kovařík. A Češi vstoupili do utkání aktivně, hned v první minutě mířil k anglické bráně Lecjaksův centr, adresáta však nenašel.

Podobně dopadly i další české výpady na polovinu soupeře a po osmi minutách se osmělili i Angličané, Welbeck byl ale při nebezpečně vypadající akci chycen do ofsajdové pasti. Týž hráč se deseti minutách protáhl mezi českými obránci, připravený Vaclík ale neměl s jeho nepovedenou střelou doprostřed branky mnoho problémů.

Lvíčatům trvalo bezmála dvacet minut, než se dostala do slibného zakončení, výstavní Marečkovu ránu z hranice velkého vápna ale stačil gólman Fielding vytlačit nad břevno. Vzápětí se v nadějné pozici ocitl Gecov po centru Lecjakse, míč ale promáchl. Zvýšená aktivita Čechů přinesla další náznaky šancí, skóre se ale otevřít nepodařilo a Angličanům se vzepětí lvíčat podařilo opět utlumit.

Danny Welbeck střílí gól Anglie. Postupové šance českého týmu se v ten moment hodně zúžily.foto: Reuters/Darren Staples

Pět minut před koncem první půle se musel vytáhnout efektním zákrokem gólman Vaclík, který posunul balón nad brankovou konstrukci po ráně Sinclaira. V samotném závěru poločasu se rýsovala česká šance na ose Morávek – Kozák, druhý jmenovaný ale stál v době chytré přihrávky za obranu v ofsajdu.

Infarktový závěr přinesl postup

Od začátku druhé půle se lvíčata prezentovala zataženým projevem a o tvorbu hry se staral převážně tým Albionu, jehož snahu o změnu skóre ale bezpečně tlumila česká obranná hráz. Náznak české šance se vynořil až po dvaceti minutách, kdy Kozák protlačil míč až k šestnáctce, kde se vynořil Morávek, nestačil ale zakončit.

Očividná snaha českého týmu uhrát remízu se ale nevyplatila a trpěliví Angličané tak dlouho kutali do obranného valu, až našli skulinu. Sturridge nacentroval zprava do šestnáctky a na míč si nejvýš vyskočil Welbeck, jehož prudká hlavička zapadla za Vaclíkova záda.

Jan Chramosta (uprostřed) oslavuje se spoluhráči gól v síti Anglie. Český tým právě vykročil do semifinále ME fotbalistů do 21 let.foto: Reuters/Darren Staples

Český tým reagoval prakticky okamžitě trojím střídáním, ani čerstvé síly na hřišti ale nepřispěly k vytvoření silného tlaku. Fotbalový zázrak ale přišel. V 90. minutě pálil v šestnáctce Gecov a odražený míč našel nohu Chramosty, který překonal anglického brankáře. Česká lavička v tu chvíli vybuchla postupovou radostí, kterou navíc v nastaveném čase pečetil po brejku 2 na 1 Pekhart, jemuž míč nesobecky předal hrdina utkání Chramosta.

"Bohužel jsme nepohlídali jednu akci. Vyšla nám ale střídání. Jsem rád, že to hráči nevypustili," komentoval zápas bezprostředně po závěrečném hvizdu Dovalil.

Byli minutu od postupu, nakonec končili s hlavou v dlaních. Anglický kapitán Phil Jones po prohraném utkání s českým týmem.foto: Reuters/Darren Staples

O postup do finále budou hrát lvíčata ve středu v Herningu. Již nyní mají Češi jistý minimálně bronz, který obdrží oba vyřazení semifinalisté. Ve hře je však také postup na olympijské hry do Londýna, kam se z Evropy kvalifikují čtyři nejlepší celky. S ohledem na automatický postup pořádajících Angličanů se ale o třetí postupové místo budou muset poražení semifinalisté utkat.

ME fotbalistů do 21 let - skupina B
Česko - Anglie 2:1 (0:0)
Branky: 89. Chramosta, 94. Pekhart - 76. Welbeck. Rozhodčí: Tagliavento (It.) - Borsch (Něm.), Borkowski (Pol.).
Česko: Vaclík – Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks – Gecov – Dočkal, Mareček, Morávek (82. Chramosta), Kovařík (68. Černý) – Kozák (82. Pekhart).
Anglie: Fielding – Walker, Smailling, Jones, Bertrand – Cleverley (76. Albrighton), Henderson (63. Lansbury), Muamba, Sinclair (88. Rose) – Sturridge, Welbeck.
Španělsko - Ukrajina 3:0 (2:0)
Branky: 10. a 72. z pen. Mata, 27. Adrián. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.). ČK: 72. Garmaš (Ukr.).
Konečná tabulka sk. B
1.Španělsko32106:17
2.Česko32014:46
3.Anglie30212:32
4.Ukrajina30121:51

Reklama

Související témata: