Hlavní obsah

Hořava si užíval s Plzní mezi evropskou smetánkou, ale kvůli pádu Sigmy má bolavou duši

Olomouc

Zlaté časy zažívá fotbalový záložník Tomáš Hořava při každém duelu reprezentace na Andrově stadiónu v Olomouci, kde fotbalově vyrůstal. V listopadu 2012 si doma proti Slovensku připsal první start v národním týmu při výhře 3:0, o rok později zde proti Kanadě vstřelil první gól v národním dresu. Návrat před úterním duelem s Rakouskem byl ale hořký.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Tomáš Hořava během tréninku národního týmu.

Článek

Šestadvacetiletý odchovanec Drnovic sice už přes rok patří Plzni, ale na západ Čech zamířil právě z Olomouce, kde vstoupil na nejvyšší fotbalovou scénu a prožil zde deset let.

„Jsem rád, že budu mít šanci předvést se v národním dresu doma, ale radost z návratu mi kalí sestup Sigmy do druhé ligy. Jsem z toho smutný," přiznává Hořava. „Ač jsem už rok pryč, Olomouc je pro mě srdeční záležitostí. Nechci hodnotit příčiny jejího pádu, ale duši mám z jejího osudu bolavou," pokrčil sklesle rameny.

Když se však ohlédne za svojí sezónou, truchlit nemusí. V Plzni prožil báječný rok. Pravidelně nastupoval v domácí soutěži i v evropských pohárech. „Přestup do Viktorky byl rozhodně krok správným směrem," ohlédl se Hořava za loňským přesunem z Hané.

„Odehrál jsem spoustu těžkých zápasů. S Plzní jsme v lize pravidelně vyhrávali, nastupovali jsme v Lize mistrů a později v Evropské lize," přemítal Hořava. Hlavně na duely v Lize mistrů vzpomíná s obrovským nadšením. „Až na utkání v Mnichově jsme všechna vystoupení odehráli slušně. Pokaždé šlo o svátek. Zápasy byly skvělé, atmosféra fantastická. Člověk se hodně těší, protože se pokaždé setkává s hvězdami fotbalu. Moc si přeju, abych měl v budoucnosti ještě šanci zahrát si Ligu mistrů. Kvůli duelům, jaké nabízí tato soutěž, člověk hraje," zasnil se Hořava.

Největším okamžikem pro něj byla trefa do sítě Manchesteru City na Etihad Stadium. „Zatím šlo zřejmě o životní fotbalový zážitek. Ale celkově každá minuta v soutěži byla vlastně jedinečná," usmál se Hořava. „Snad jen trofej za vítězství v domácím poháru jako vyšperkování podařených měsíců chybí. Ztráta vedení nad Spartou ve finále nám trošku zkalila dobrý dojem. Ale jinak si myslím, že jsme odevzdali maximum. Letenští byli v lize nedostižní," uznal kvality hlavního soka Hořava.

Doufá, že si v reprezentaci při olomouckých zápasech udrží vítěznou linii. „Už kvůli Pavlu Vrbovi, protože národní tým pod jeho vedením zatím čeká na výhru. A pro sebevědomí je každé vítězství důležité," vykládal Hořava, který zažil nynějšího trenéra během podzimní části sezóny v Plzni.

„Rychlé kraje, rychlý přechod do útoku, záměry v reprezentaci jsou stejné, jako když nás vedl ve Viktorce," usmál se Hořava, který už se nemůže dočkat ve středu začínající dovolené. „Mám půlroční dcerku, takže na létání k moři nemáme s ženou myšlenky. Ale pojedeme do Nízkých Tater a užijeme si hory," nastínil plán plzeňský záložník.

Reklama

Související témata: