Hlavní obsah

Nechat reprezentaci plavat? Nikdy! Pro Lafatu je národní dres maximum

Radek Malina, KranzachSport.czPrávo

Druhé mistrovství Evropy čeká českého fotbalového útočníka Davida Lafatu. Byť se s dvaceti góly v domácí soutěži stal nejlepším kanonýrem a v reprezentaci během bojů o Francii vydatně přispěl k postupu, měl pochybnosti, zda se do konečného výběru protlačí. A navrch slyšel, že by měl národní mužstvo vypustit. „Ale já měl jasno, že národní dres neodmítnu," říká čtyřiatřicetiletý útočník na soustředění v rakouském Kranzachu, kde se tým Pavla Vrby chystá na ME ve Francii.

David LafataVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak jste byl spokojený se sezónou, po níž se chystáte na šampionát ve Francii?

Podzim byl dobrý. Můj i Sparty. Ale jaro z osobního pohledu za moc nestálo. Nějaké góly jsem dal, ale zdraví nedrželo. Zimní přípravu jsem přitom absolvoval celou, jenže mě týden před ligou chytla záda. Pak jsem chviličku hrál, pak zase ne. Strašně se to táhlo. Zranění se vracelo, do všeho jsem dostal angínu.

Čemu zdravotní patálie přičítáte?

Asi únava materiálu (směje se). Měl jsem trošku problémy s plotýnkou, ale pan Kolář mě dal dohromady. Chtělo to absolutní klid. Při jiném zranění člověk může na kolo nebo do posilovny, ale já nesměl nic. A ke konci jara už jsme byli ve Spartě v tak špatné situaci, že jsem musel hrát i bez tréninku. Ale mám předepsaná určitá cvičení, která dělám, a všechno drží. Každopádně z osobního pohledu šlo o nejhorší jaro za několik sezón.

Měl jste vnitřní pochybnosti, zda vás trenér do nominace pro mistrovství Evropy zařadí?

Určitě. Nebral jsem pozvánku jako hotovou věc. Trenér jasně řekl, že bude koukat, kdo jak hraje a jaké má zatížení. Já jsem na čas ze sestavy Sparty vypadl, tudíž jsem nemohl brát Francii jako hotovou věc.

Byl jste při oznámení výběru pro šampionát nervózní?

Vůbec ne. Jsem za nominaci rád. Šampionát bude vrcholem kariéry. Ale bral jsem vše rozumně. I kdyby mě trenér nepozval, klukům bych fandil. A měl bych měsíc dovolené. Ale pochopitelně je zbytečné říkat, jakou hrdost z cesty do Francie cítím.

Pojedete už na druhý šampionát. Jak se změnil David Lafata od mistrovství v Polsku a na Ukrajině 2012?

Hlavně jsem o čtyři roky starší. Tehdy jsem se moc těšil, ale byl jsem vyvalený. Koukal jsem s otevřenou pustou a byl plný očekávání. Nyní už vím, o čem šampionát bude. Neprožívám to tolik. Ale budu se opakovat, vážím si nominace ohromně.

V září vám bude pětatřicet let. Řešil jste sám v sobě dilema, zda na šampionát vůbec jet? Jestli není lepší koncentrovat se na klubové povinnosti?

Je fakt, že plno lidí mi říkalo, jestli by nebylo lepší reprezentaci vypustit. Zrazovali mě. Ale já vím, že se kariéra chýlí ke konci. Fotbal hraju proto, že mě baví a chci hrát velké zápasy, velké turnaje. A mistrovství Evropy je prostě nejvíc! Klubová úroveň je jinde než reprezentační. Z mého pohledu určitě. Národní dres je nejvíc. Maximum možného.

Neřešil jste, že v případě startu ve Francii dost možná půjdete do další sezóny bez odpočinku nebo jen po minimální dovolené?

Uvědomuju si to. A s tím jsem do toho šel.

Reklama

Související témata: