Hlavní obsah

Podivné Ronaldovo vysvětlení: Říkala ne, ale neznásilnil jsem ji, hájí se fotbalová megastar

Praha

Pomyslná smyčka kolem hvězdného Cristiana Ronalda se stahuje čím dál tím více. Třiatřicetiletý Portugalec měl v červnu roku 2009 znásilnit na hotelovém pokoji tehdy pětadvacetiletou učitelku Kathryn Mayorgaovou. Vše měla urovnat smlouva a mimosoudní vyrovnání ve výši 8,3 miliónů korun. Tyto skutečnosti Ronaldo nepopírá, odmítá však, že by k sexu mladou Američanku nutil.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Cristiano Ronaldo má před sebou hodně věcí k vystvětlování

Článek

Německé periodikum Der Spiegel, které jako první o kauze informovalo, má údajně k dispozici části smlouvy mezi Ronaldem a Mayorgaovou. V něm je na šesti stránkách popsáno nejen samotné znásilnění i zranění, které měla Američanka následkem análního styku utrpět.

"Je jisté, že dokument je pravý. To nevyvracejí ani právní zástupci Ronalda," píší autoři článku, kteří jako důkaz přikládají fotografie dokumentu s podpisy jak fotbalové hvězdy, tak Mayorgaové.

Existenci smlouvy, i pravost podpisů na ní, Ronaldo a jeho právníci nevyvrací a potvrzují i finanční mimosoudní vyrovnání. To, že by však byl sex z Portugalcovy strany vynucen násilím, odmítají. Podle právníka hvězdného útočníka Petera Christiansena byl daný dokument účelně upraven a zfalšován.

Smlouva není přiznáním viny

Ronaldův právník nevidí ani nic divného na tom, že hvězda Juventusu se s dnes čtyřiatřicetiletou ženou finančně vyrovnal. "Ta smlouva rozhodně není žádným přiznáním viny," říká Christiansen. Peníze údajně Mayorgaové poslal proto, aby předešel případnému obvinění, které by zničilo jeho pověst.

Smlouva mezi Ronaldem a Mayorgaovou byla zveřejněna na základě úniku dat uložených na platformě Football Leaks, kde mohou být i další kompromitující informace o jiných sportovních celebritách a s nimi spojených daňových únicích.

Foto: Ken Ritter, ČTK/AP

Peter S. Christiansen je právníkem Cristiana Ronalda

Ken Ritter

"V roce 2015 byla napadena data desítek firem a právních subjektů a byly tak získány důležité a soukromé informace. Některé z nich pak byly předány médiím a publikovány," vysvětluje dokument Ronaldův právník.

K přiznání viny nedonutila pětinásobného nejlepšího fotbalistu světa ani ta část dokumentu, ve které se píše, že Mayorgaová Ronaldovi, který to také přiznal, několikrát před údajným znásilněním jasně řekla "přestaň, nedělej to". „Byl to jen přátelský sex," hájil se fotbalista.

Ronaldo však čelí i dalšímu obvinění. Ze stejného přečinu obvinila Ronalda i další žena, jejíž totožnost není zatím známá. Obě obvinění vyšetřuje policie.

Reklama