Hlavní obsah

Barošovi hrozil za exces v duelu se Slavií trest ve výši devíti měsíců, nakonec dostal stop na pět zápasů

Praha
Aktualizováno

Šlo o hrubé a urážlivé chování, na tom se strahovský fotbalový tribunál v Barošově kauze shodl. I jeho předseda Richard Baček dlící momentálně v zahraničí a komunikující s členy komise i ostravským útočníkem prostřednictvím videopřenosu verdikt potvrdil. „Podle paragrafu 45 disciplinárního řádu tak mohla disciplinární komise zastavit Barošovi činnost až na devět měsíců,“ tlumočil mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš, proč trvalo půlhodiny, než se fotbaloví soudci shodli na trestu. „Zákazu startu v pěti soutěžních utkáních a pokutě 150 tisíc korun.“

Disciplinární komise potrestala Milana BarošeVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Co říkají fotbaloví trenéři na zákrok a chování Milana Baroše?

Verdikt vynesla disciplinární komise jednomyslně, žádné dohady kolem výše trestu na Strahově údajně nenastaly.

„A Baroš trest přijal," sděloval mluvčí LFA Hanuš, protože ostravský útočník se ze Strahova samozřejmě vytratil zadním vchodem, aniž by vynesený verdikt komentoval. "Ale my jsme byli rádi, že se na jednání disciplinární komise dostavil a za své chování v ligovém zápase se Slavií se omluvil," dodával, že fotbalový tribunál ocenil přítomnost ostravského útočníka.

"Nebudu ale komentovat, zda mu omluva pomohla. Disciplinární komise každopádně o jeho případu jednala půlhodiny a na výši trestu se shodla jednomyslně," potvrdil Hanuš a dodal, že surová Barošova hra při střetu se Součkem byla komisí samo sebou vnímána jako přitěžující okolnost.

„Po necelém roce se dopustil obdobného disciplinárního přečinu. Urážlivých a hanlivých výroků a posunků vůči rozhodčím. Ve svém chování pokračoval i po vyloučení. Proto jsme vyhodnotili jeho přečin jako provedený zvlášť urážlivým způsobem," napsal předseda disciplinární komise Richard Baček v komentáři ke komuniké, i když se jednání o Barošově excesu nezúčastnil.

Šestatřicetiletý Baroš byl vyloučen v 15. minutě nedělního ligového utkání se Slavií za  faul na Tomáše Součka. Po obdržení červené karty vulgárně urážel rozhodčí Berku a Proskeho. Ve středu se v prohlášení za své chování omluvil a odmítl, že by šel do souboje s cílem protihráče zranit.

Disciplinární komise mu i tak zastavila činnost na pět soutěžních zápasů. Přijde tak o ligové duely proti Mladé Boleslavi, Karviné, Teplicím a Plzni, jedno utkání by si měl odpykat ve čtvrtém kole MOL Cupu.

"Jsme přesvědčeni, že v případě takové osobnosti, jakou  Milan Baroš bezesporu je, jde o adekvátní trest, jímž komise dává ostatním hráčům jasný signál, aby se podobné excesy v našem fotbale neopakovaly," tlumočil Hanuš názor strahovského tribunálu.

Přehled nejvyšších trestů zastavení činnosti v první fotbalové lize:
12 zápasů:
Léonard Kweuke (Sparta, květen 2013) - hrubý faul
Osm zápasů:
Milan Matula (Teplice, srpen 2009) - úder loktem (později zmírněn na šest)
Nikolaj Komličenko (Mladá Boleslav, září 2017) - úder loktem (později zmírněn na šest)
Sedm zápasů:
Tomáš Řepka (Sparta, září 2007) - urážka rozhodčího a napadení pořadatele
Šest zápasů:
Petr Lukáš (Teplice, srpen 2008) - úder loktem (později zmírněn na čtyři)
Petr Švancara (Slovácko, září 2009) - úder loktem
Václav Ondřejka (Slovácko, únor 2012) - hrubý faul
Pět zápasů
Milan Baroš (Ostrava, říjen 2018) - úder loktem a vulgární reakce k rozhodčím

Disciplinární komise zastavila činnost na dvě soutěžní utkání i rumunskému legionáři ve službách Sparty Stanciuovi, který byl vyloučen v zápase s Plzní. "I on  se jednání zúčastnil, také on se omluvil.  Za podražení soupeře mimo souboje o míč dostal trest na dva zápasy, přičemž jeden už si odseděl v pohárovém střetnutí Sparty s Polnou," tlumočil Hanuš verdikt disciplinární komise.

Na jedno utkání pak má zastavenu činnost olomoucký Šimon Falta, ačkoli komise rozhodčích označila jeho vyloučení v duelu s Libercem za chybu sudího. Disciplinární komise by ovšem verdikt rozhodčího mohla změnit pouze tehdy, kdyby šlo o zásadní pochybení v totožnosti hráče. Takto musela vycházet ze zápisu o utkání.

Za teatrální gesta při utkání se Spartou dostal také důtku trenér Ostravy Bohumil Páník. Baník byl navíc potrestán za pyrotechniku během ligového duelu se Zlínem a musí zaplatit pokutu 41 tisíc korun.

Pokutu dvacet tisíc korun musí za nevhodné chování při duelu s Opavou uhradit trenér Slovácka Michal Kordula. Druholigovým Českým Budějovicím pak disciplinárka vyměřila trest 80 tisíc korun za řádění fanoušků během derby s Táborskem, které musí zaplatit 25 tisíc korun.

Souhlasíte s výškou trestu pro Milana Baroše?
Ano, je odpovídající
19,5 %
Ne, měl dostat trest nižší
22,4 %
Ne, měl dostat trest vyšší
58,1 %
Celkem hlasovalo 27064 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články