Hlavní obsah

Dvanáct let a konec. Řepka na Strahově končí, generalita zasáhla i do složení komise rozhodčích

I fotbalová generalita akceptovala dohodu, k níž dospělo vedení Fotbalové asociace ČR a její generální sekretář už v pondělí. Rudolf Řepka po téměř dvanácti letech ve funkci skončí. „Zatím nemám žádnou nabídku, ale ve fotbale chci zůstat,“ potvrdil Řepka po dnešním jednání výkonného výboru, že na konci roku vyklidí kancelář. „Do té doby budu samozřejmě vykonávat funkci s maximálním nasazením a loajalitou,“ nechtěl dělat z odchodu ze strahovských služeb senzaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Internacional Pavel Nedvěd (vpravo) a dnes už exgenerální sekretář FAČR Rudolf Řepka křtí hvězdu Pavla Nedvěda u příležitosti jeho vstupu do Síně slávy českého fotbalu.

Článek

Zemětřesení, k němuž v strahovském sídle Fotbalové asociace ČR došlo, se dotklo i dalších zaměstnanců, Rudolf Řepka je však mezi nimi personou neznámější.

„V mezinárodních fotbalových strukturách se těší velké přízni a respektu," uznává předseda FAČR Martin Malík, že si Řepka udělal především v sídle UEFA jméno. Zasedá totiž v disciplinární komise evropského fotbalu, zároveň je i delegátem UEFA.

„Samozřejmě že ve strukturách UEFA na svých pozicích zůstane," potvrdil Malík, že dnes už vlastně exsekretář bude ve Švýcarsku dál vyslancem českého fotbalu.

„Za téměř dvanáct let jsem získal spoustu unikátních pracovních i životních zkušeností. Teď stojím před další životní výzvou a velkou příležitostí pro můj další profesní rozvoj," nechal se slyšet Řepka, nemínil však zatím potvrdit, že by dál pokračoval ve službách UEFA.

„Práce ve strukturách UEFA by mě skutečně naplňovala, ale zatím žádnou nabídku nemám."

Na Strahově skončil současně s Řepkou i Michal Prokeš, který pracoval na projektu regionálních mládežnických akademií a byl i členem nově ustavené sportovní rady. Společně s ním odchází i někteří jeho spolupracovníci. Oficiálním důvodem Prokešova konce je jeho nesouhlas s podmínkami nově nabízené smlouvy.

"Mezi odchodem Řepky a Prokeše neexistuje žádná souvislost," tvrdí úpředseda FAČR Martin Malík, že se rozhodně nejedná o nějakou strahovskou čistku.

Chovanec si vyžádal změnu sám

Výkonný výbor na dnešním jednání zasáhl i do složení komise rozhodčích. Odvolal z ní Romana Hrubeše, jenž šéfoval projektu videorozhodčích, a místo něho mezi Chovancovy muže jmenoval šéfa pravidlové komise Jiřího Kureše.

O tuto rošádu požádal sám předseda komise. "Je to plně v jeho kompetenci, takže šlo o legitimní požadavek, jemuž jsme vyhověli,"  potvrdil předseda asociace Malík, že sám vnímal pnutí, k němuž mezi Chovancovými muži docházelo.

"Já sám si Romana Hrubeše do komise vybral, ale on mě jako předsedu nerespektoval a ani ostatní členové komise se při komunikaci s ním necítili komfortně. Peroto je logické, že jsem přišel s návrhem na jeho odvolání," tvrdí Chovanec, že s Hrubešem se nedalo spolupracovat.

"I proto bylo lepší řešit situaci v komisi teď než se jí zabývat na jaře, kdy se bude blížit konec soutěží," zdůvodňoval krok strahovské generality její předseda Malík.

Reklama

Související témata: