Hlavní obsah

Zlatý hoch z Nagana má práce nad hlavu. S Rytíři vyhlíží lepší zítřky

Kladno

Vlastní zlato z naganské olympiády i čtyři nejcennější kovy ze světových šampionátů. Na ledě byl Pavel Patera obrovskou personou, mezi trenéry je však zelenáčem. Legendární útočník si zvyká na zbrusu novou roli a po aktivním hokeji se mu nestýská.

Foto: Petr Horník, Právo

Olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera si zvyká na roli trenéra.

Článek

„Mám celý den práce nad hlavu," prohlásil kouč kladenských Rytířů. Jeho trenérská dráha zatím píše kratičký příběh, vždyť ještě před dvěma roky pomohl Olomouci k udržení mezi elitou. Jenže hned poté dal veleúspěšné hráčské kariéře sbohem a se vší vážností odstartoval novou etapu hokejového života. Stal se asistentem u mladšího dorostu PZ Kladno, kde vedl i syna Pavla. „V kádru byl, ale nehrál, protože na to neměl. Jen s námi trénoval a de facto po sezóně ukončil kariéru," vysvětluje.

Roční štaci u mládeže si však nemůže vynachválit. „Práci jsem si osahal. Nedovedu si představit, že bych do trenérské branže u A-týmu skočil hned po konci kariéry. Angažmá u dorostu mi dalo od všeho trochu, ať už jde o skladbu tréninků na ledě nebo mimo něj," libuje si bývalý vynikající centr.

U mladých nadějí se však dlouho nezdržel. Loni v létě přijal ohromnou výzvu, postavil se na střídačku kladenského áčka s cílem vrátit slavný klub zpět do nejvyšší soutěže. Po premiérovém ročníku u seniorského mužstva ale vstřebává zklamání. Středočeši vypadli v semifinále play off s Jihlavou a brány baráže neotevřeli.

Místo hokeje jde raději na tenis

„Dukla mi otevřela oči. Při hře pět na pět byla lepší a kompaktnější, protože měla tým dlouho pohromadě," povzdechl si. „Ale máme teď novou koncepci a už se tedy dívám dopředu. Věřím, že jdeme správnou cestou," pokračuje kladenský odchovanec, jenž si maximálně pochvaluje spolupráci s Miloslavem Hořavou. Zkušený odborník pomáhal Rytířům v závěru uplynulého ročníku s tréninky na ledě a v nadcházející sezóně se postaví na střídačku spolu s Paterou. „Byl to obrovský úlovek. Jsem strašně rád, že do toho šel. Nevím, s kým jiným bych chtěl být víc než s Milošem," potvrzuje člen zlaté generace z přelomu tisíciletí.

Sám sebe v nové funkci hodnotit nechce. „To ať udělají jiní. Je to stejné, jako když se hokejisty po zápase zeptáte, jak je spokojený s výkonem. Asi těžko řekne, že hrál výborně," tvrdí Patera, který ve volném čase brusle nenazouvá. Zatímco jeho parťáci a bývalí spoluhráči se často chodí sklouznout do letňanské arény, někdejší forvard Dallasu nebo Minnesoty se věnuje jiným sportům.

„Radši si zahraju nohejbal nebo tenis," usmívá se. S dcerami, nadanými tenistkami, už ale síly na kurtu neměří. Jednadvacetiletá Dominika, jež objížděla turnaje ITF, momentálně studuje v Miami. Dvanáctiletá Natálie sice působí v kategorii starších žákyň na Spartě, ani s ní se ale na antuce neprohání. „To nemá smysl, byl bych bez šance. Jen bych podal a byl jako fotbalový brankář při penaltě. Tedy jen odhadoval stranu, kam balón půjde. Spíš chodím hrát s kamarády, co jsou na podobné úrovni jako já. Baví nás to a víc se vypotíme," culí se.

Reklama

Související témata: