Hlavní obsah

Dalšími posilami Ruska z NHL jsou Provorov, Něstěrov a Barabanov

Obránci Ivan Provorov z Philadelphie, Nikita Něstěrov z Calgary a útočník Alexandr Barabanov ze San Jose jsou dalšími posilami hokejistů Ruska z NHL pro mistrovství světa v Rize. Z nejlepší ligy světa už před nimi zařadil kouč sborné Valerij Bragin do výběru zadáky Arťoma Zuba z Ottawy, Nikitu Zadorova z Chicaga a Vladislava Gavrikova s útočníkem Michailem Grigorenkem z Columbusu.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Ruský bek Ivan Provorov (vpravo) ve službách Philadelphie v utkání NHL v souboji s křídelníkem Washingtonu Conorem Shearym.

Článek

Ve středečním úvodním utkání na Českých hrách v Praze proti Švédsku ale Rusové přišli o obránce Dinara Chafizullina z Petrohradu, který se zranil a boj o světový šampionát pro něj skončil.

Čtyřiadvacetiletý Provorov zatím reprezentoval Rusko jen v roce 2017 na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem, kde získal bronz. Za pět sezon v NHL má na kontě 159 bodů za 50 branek a 109 asistencí z 371 utkání. Ve 22 duelech play off má bilanci tři gólů a osmi přihrávek.

O čtyři roky starší Něstěrov se vrátil do NHL v této sezoně po třech letech v CSKA Moskva. V NHL bývalý hráč Tampy Bay nasbíral ve 168 utkáních 36 bodů (9+27) a ve 28 zápasech v play off sedm bodů (1+6). Olympijský vítěz z Pchjongčchangu (2018) i účastník Světového poháru v Torontu (2016) se chystá na třetí světový šampionát, předloni v Bratislavě získal bronz.

Šestadvacetiletý Barabanov se vydal z Petrohradu do NHL před touto sezonou a za Toronto a San Jose ve 21 zápasech zaznamenal osm bodů (3+5). Má také zlato z poslední olympiády a bronzy z mistrovství světa z let 2017 a 2019.

Rusové budou v sobotu na Českých hrách v Praze posledním soupeřem české reprezentace a následně v pátek 21. května od 15:15 prvním sokem na šampionátu v Rize. V dalších zápasech ve skupině A je čekají Velká Británie, Slovensko, Dánsko, Švýcarsko, Švédsko a Bělorusko.

Reklama

Související témata: