Hlavní obsah

Jágr získal posedmé v kariéře Zlatou hokejku

Jaromír Jágr dnes v karlovarském hotelu Thermal převzal posedmé v kariéře Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče uplynulé sezóny. Útočník New Yorku Rangers porazil v hlasování novinářů a trenérů o 74 bodů druhého Tomáše Kaberleho a navázal tak na svůj loňský triumf.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Jágr, který na slavnostní galavečer dorazil i se svou novou přítelkyní Innou Puhajkovou, ovládl již první polovinu 38. ročníku ankety, v které hlasovali převážně trenéři. I díky tomu nebylo o jeho vítězství prakticky pochyb.

"Nejsem Karel Gott, abych říkal, že jsem to nečekal. Člověk ví, jak vypadala sezona, a podle toho může předpokládat, jak to může dopadnout. Je to ale jen anketa a stát se může cokoliv," řekl Jágr na tiskové konferenci.

Cennou trofej vyhrál již posedmé, letos to prý bylo náročnější než v minulosti. "Je to těžší a těžší sezonu od sezony. Mladí se zlepšují, jejich výkonnost stoupá, moje síla klesá, váha stoupá," hodnotil se smíchem Jágr své prvenství.

Nejvíc si považuje Tomáše Kaberleho

Zda se mu podaří dosáhnout ještě dalších tří a získat celkem deset triumfů, netušil. "Konkurence je stále lepší. Budu se snažit odevzdat co nejlepší výkon v příštím roce. Bude záležet i na zdravotním stavu, štěstí, spoluhráčích a výsledcích týmu. Hokej je totiž kolektivní sport," podotkl slavný kladenský odchovanec.

Koho si on sám považuje nejvíc, dlouho nechtěl říct. "Je to těžké. Asi někoho, kdo byl na obou velkých reprezentačních akcích v letošní sezóně a měl i vynikající sezónu v NHL," uvažoval Jágr. Nakonec ale přece jmenoval letos druhého Tomáše Kaberleho. "Jako každý obránce to má velmi těžké. Jsem Kladeňák a musím být věrný," vysvětlil svou volbu. Navíc mu pokračovatel slavného hokejového rodu výrazně pomohl k výhře před rokem, kdy se oba potkávali v dresu Kladna i reprezentace.

Za druhým Kaberlem skočil kapitán reprezentace na letošním světovém šampionátu David Výborný, jenž zaznamenal největší skok v pořadí. V polovině totiž v elitní desítce vůbec nefiguroval. Za čtvrtým Alešem Hemským, který na západ Čech kvůli nemoci nedorazil, skončil jediný zástupce české extraligy brankář Petr Bříza.

Hemského zastoupil otec

"Že jsem jediný extraligový hráč, tady ani nevnímám. Spíše mě těší, že to byla poslední moje sezona a po té tady mohu být. Je to hezká tečka," řekl Bříza v rozhovoru pro ČTK před začátkem galavečera.

Vedle Hemského v Karlových Varech chyběl i nakonec šestý František Kaberle. Vítěz letošního Stanleyova poháru v dresu Caroliny je momentálně v zámoří, kde se rozhoduje o tom, zda bude muset absolvovat operaci ramena. Zatímco Hemského na slavnostním vyhlašovaní zastoupil otec Petr, místo Kaberleho vystoupila na pódium jeho manželka Kateřina.

Závěrečná čtveřice se srovnala v pořadí Marek Židlický, Martin Erat, Václav Prospal a Martin Straka, který nakonec porazil jedenáctého Dominika Haška jen o dva body. Haškovi přitom v polovině ankety patřila druhá pozice. V Turíně se ale zranil, sezona pro něj předčasně skončila a své konto poté rozšířil pouze o bod.

V Karlových Varech byl vyhlášen i nejlepší český junior, kterým se stal útočník pražské Slavie Vladimír Sobotka. Objev play-off převzal jako jeden z mála cenu od jednoho z hlavních sponzorů večera. Jinak totiž ocenění předávali bývalí vynikající hokejisté, například Vladimír Martinec, Jiří Holeček, Jaroslav Pouzar, Jan 'Gusta' Havel či František Pospíšil.

Výsledky - 38. ročník ankety Zlatá hokejka:
1. Jaromír Jágr (New York Rangers) 507 bodů, 2. Tomáš Kaberle (Toronto) 433, 3. David Výborný (Columbus) 326, 4. Aleš Hemský (Edmonton) 183, 5. Petr Bříza (Sparta Praha) 164, 6. František Kaberle (Carolina) 162, 7. Marek Židlický (Nashville) 148, 8. Martin Erat (Nashville) 145, 9. Václav Prospal (Tampa Bay) 127, 10. Martin Straka (New York Rangers) 125.

Reklama