Hlavní obsah

Reprezentace začíná sezónu proti Švédsku. Se Salákem v brance a Nedvědem na křídle

Česká hokejová reprezentace vstoupí ve středu do nové sezóny zápasem turnaje Karjala, prvního podniku série Euro Hockey Tour. V liberecké Tipsport areně se střetnë od 18 hodin se Švédskem. Trenér Alois Hadamczik se rozhodl dát v brance přednost Alexandru Salákovi před Ondřejem Pavelcem, v elitní útočné formaci doplní kladenské borce Tomáše Plekance s Jiřím Tlustým čtyřicetiletý veterán Petr Nedvěd.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká reprezenatce vedená koučem Aloisem Hadamczikem dnes vstupuje zápasem se Švédskem do nové sezóny

Článek

Salákovi se mimořádně daří v dresu Färjestadu ve švédské Eliserien, kde podle čísel patří mezi tři nejlepší gólmany. I proto dostal proti "Tre Kronor" přednost před Ondřejem Pavelcem.

„Zná švédské prostředí a tamní hráče, navíc prokazuje dobrou výkonnost," vysvětluje svou volbu Hadamczik, který plánuje poslat libereckého gólmana do hry ve zbývajících dvou duelech turnaje ve finském Turku.

Předpokládaná sestava ČR proti Švédsku:
Salák - Židlický, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, J. Krejčík, Galvas - P. Nedvěd, Plekanec, Tlustý - Petružálek, Koukal, Vondrka - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Jan Kovář, J. Svoboda - Pech.

Premiéru v národním celku zažije proti Seveřanům třiatřicetiletý obránce Lukáš Galvas a osmnáctiletý útočník Tomáš Hertl. Češi si hodně slibují zejména od "kladenské" lajny Plekanec, Tlustý, jen Jágrovo místo zaujme liberecký Petr Nedvěd. Ten si vůbec poprvé v kariéře zahraje na pozici pravého křídla a nikoli centra, na kterého je zvyklý. „Na křídle je to víc nahoru dolů. Když hraješ centra, máš daleko větší volnost a líp se dostáváš do rychlosti," popisuje Nedvěd rozdíly mezi oběma posty.

„Jágr je sice jen jeden, ale Petr Nedvěd je hráč, který umí dát gól. Stejně jako Jarda je navíc levák. Spolupráce by mohla fungovat," říká Hadamczik, který však stejné složení útoku využije jen ve středu. Do finského Turku, kde reprezentace odehraje zápasy s domácími Suomi a Ruskem, totiž Plekanec z osobních důvodů, stejně jako Marek Židlický, neodcestuje.

Program turnaje Karjala:
Středa 7. listopadu:
17:30 Rusko - Finsko (Turku)
18:00 Česká republika - Švédsko (Liberec)
Pátek 9. listopadu (Turku):
14:00 Švédsko - Rusko
17:30 Finsko - Česká republika
Sobota 10. listopadu (Turku):
12:00 Česká republika - Rusko
16:00 Finsko - Švédsko

Češi se naposledy se Švédy utkali ve čtvrtfinále letošního šampionátu, tehdy po trefě Milana Michálka z poslední minuty vyhráli 4:3 a slavili postup do semifinále. Jinak má ale Alois Hadamczik s "Třemi korunkami" negativní bilanci.

Diváci v liberecké Tipsport areně uvidí v akci deset hráčů z NHL, kteří během výluky v zámoří působí v Evropě. Na straně domácích se jich představí šest, ve švédském dresu pak čtyři v čele s Gabrielem Landeskogem, kapitánem Colorada.

Reklama

Související témata: