Hlavní obsah

Platila pozvánka do reprezentace překvapila, nechce zklamat

Jedním z největších překvapení a zároveň neznámou v nominaci české hokejové reprezentace na přípravné utkání proti Švédsku a následný turnaj Karjala je jméno obránce Jana Platila. Třiadvacetiletý bek opustil před šesti lety Kladno a zamířil do zámoří. Před začátkem letošní sezóny se ale vrátil do Evropy a podepsal smlouvu s finským celkem Lukko Rauma.

Článek

A právě při inspekční cestě na severu Evropy Platil upoutal trenéra národního týmu Aloise Hadamczika, který se jej rozhodl vyzkoušet i na mezinárodním poli. "Bylo to milé a pro mě velké překvapení. S Pepou (Strakou) hrajeme dobře, ale týmu se nedaří," uvedl dnes Platil v rozhovoru s novináři.

Do reprezentace totiž dostal pozvánku i s klubovým spoluhráčem, od kterého se taky dozvěděl, že si jej Hadamczik při sledování Raumy všiml. "Pepa něco říkal, ale bylo to opravdu překvapení," podotkl odchovanec kladenského hokeje.

Moc dobře si totiž uvědomoval, že v Česku jej moc lidí nezná, a navíc, že je ještě mladý. I proto se rozhodl přerušit své snažení v zámoří a vrátil se na evropský kontinent. "Chtěl jsem si jen od zámoří odpočinout. Beci jsou pro NHL hotoví až v šestadvaceti sedmadvaceti, a já se musím ještě vyvíjet. A Evropa je pro mě dobrá, abych se mohl zlepšit," vysvětloval Platil.

Pro americkou přítelkyni je Rauma šok

Raumě dal přednost před dalšími nabídkami ze Švédska a zámoří. "I proto, abych byl blíže k rodině," řekl. Nadšený je i z toho, že vedle Straky v klubu působí i další Čech Jiří Hunkes. Horší je to s adaptací na jiný styl života a hlavně rozdílné podmínky. "Je to šok, hlavně pro moji americkou přítelkyni. Přišli jsme z milionového města do třicetitisícového, kde není co dělat," vysvětloval Platil, jehož partnerka pochází z New Yorku.

I díky tomu v létě hodně cestuje a těžko dokáže definovat, kde je pro něj domov. "Mám dům v Kanadě, rodiče jsou na Kladně, přítelkyně je z New Yorku. Během léta cestuji kolem světa a doma je všude," pokrčil s úsměvem rameny.

Na debut dorazí plno příbuzných

Roky v zámoří však zanechaly stopy i na jeho češtině. Anglického přízvuku se jen tak nezbaví. "To mi ani neříkejte. Je to jiné. Kluci jezdí domů, takže ji do sebe dostanou. Mně už vypadává. Minule jsem chtěl říci Jirkovi (Hunkesovi), aby mi podal emulzi, a řekl jsem mu, že potřebuji limuzínu. Ono mu to ale došlo," pobavil novináře historkou z kabiny. I proto mu prý bylo doporučeno, aby v reprezentaci bez Strakovy asistence radši nemluvil...

Faktu, že se rozhodl v roce 2001 v juniorském věku zamířit za Atlantik, ale ani v nejmenším nelituje. "Prošel jsem si školou života, která je k nezaplacení. Umím super anglicky, naučil jsem se vařit, prát, žehlit, takže kdybych neměl manželku, tak bych se o sebe uměl postarat," vysvětloval. Momentálně do tajů svého kuchařského umění zasvěcuje přítelkyni. "Učím ji česká jídla, abych v budoucnosti nemusel nic dělat. Zvládá to dobře," pochválil ji Platil.

Nyní se ale plně soustředí na svůj reprezentační debut. Pokud se nestane nic mimořádného, absolvuje jej v úterý v Plzni za početné asistence známých a rodinných příslušníků. "Kluci si už ze mě kvůli tomu dělali srandu, bude tam asi třicet lidí. Budeme rodina Hujerů," smál se Platil, jenž naposledy reprezentoval jako osmnáctiletý. Před třemi lety byl i v závěrečné přípravě na juniorské mistrovství světa, na šampionátu se ale nepředstavil.

Reklama