Hlavní obsah

Hodně vydařený zápas, liboval si mladý slávistický brankář Furch

PRAHA

Podruhé v řadě dostal v slávistické brance přednost před zkušenějším Adamem Svobodou a podruhé v řadě se blýskl vynikajícím výkonem. V pátek inkasoval Dominik Furch v Mladé Boleslavi jediný gól a přispěl k tříbodovému zisku, v pondělí deptal v pražském derby střelce Sparty a vychytal sešívaným výhru 3:2 po nájezdech. „Byl to hodně vydařený zápas,“ neskrýval před novináři spokojenost osmnáctiletý mladíček.

Článek

Derby pražských „S“ absolvoval Furch vůbec poprvé. Není proto divu, že před startem utkání nezůstal klidný. „Nějaká nervozita tam určitě byla, ale na začátku jsem měl důležitý zákrok a uklidnil se. Pak už to bylo dobré,“ poodkryl svoje pocity. A že ony zákroky proti zkušeným Výbornému s Brošem nebyly tuctové... Pokaždé se jednalo o vyloženou příležitost. „Takovéhle momenty vždycky pomůžou na psychice.“

Kritický moment přišel v závěru druhé třetiny, kdy Výborný chytře z nulového úhlu trefil Furchova záda a kotouč balancoval na brankové čáře. Sparťané se již radovali z branky, sudí Minář ale po konzultaci s kolegou u videa rozpažil. Slávistický gólman byl ale po celou dobu v klidu. „Kluci mi hned říkali, že to gól nebyl. Že to stoprocentně čáru nepřešlo. Věřil jsem jim, byl jsem v klidu,“ vyprávěl.

Slavia tak stále držela dvougólový náskok, o který přišla až ve třetí části, kdy během jediné minuty srovnal Výborný dvěma trefami na 2:2. „Ta první střela mu přitom nesedla, puk mu skočil. V druhém případě to tam z dorážek nějak došťouchal.“ S kapitánem Sparty přišel Furch do styku i během samostatných nájezdů. Zatímco poprvé neuspěl, podruhé již Výborného vychytal, čímž sešívaným zajistil bod navíc. „Na poslední chvíli jsem tam stačil dát ruku, o kterou mi puk škrtl. Štěstíčko,“ tvrdil mladík a zároveň přiznal, že ani nestačí sledovat, kdo na něj při penaltách zrovna míří.

Pozici jedničky u dvacítky si nechce nechat utáct

Mnohé fandy při závěrečných nájezdech napadlo, jak by dopadlo srovnání Furcha s Jaroslavem Bednářem. Prvně jmenovaný působil na Spartě při penaltách neobyčejně jistě, Bednář zase proměnil oba své pokusy a nemýlil se tak již devětkrát v řadě. Kdo by chtěl tento souboj vidět, musel by zavítat na slávistický trénink. A výsledek by mnohé překvapil. „Je to jeden z nejlepších hráčů na nájezdy. Ale občas se mi povede ho vychytat,“ pochlubil se Furch.

Po zápase si Furch od svých spoluhráčů vyslechl komplimenty na svou osobu. „Jo, chválili mě,“ nesměle se usmál. V seniorské extralize odchytal patnáct utkání a tak ani nemusel dlouze přemýšlet, jestli duel se Spartou patřil k těm nejvydařenějším. „Ještě se mi podařil zápas ve Zlíně, kde jsem dostal jen jeden gól. Tohle ale bylo derby, které má svoji atmosféru. Byl to hodně vydařený zápas.“

Furcha na přelomu roku čeká s dvacítkou světový šampionát v Kanadě. I proto se její kouč Marek Sýkora domluvil s Vladimírem Růžičkou na tom, že slávistický stratég bude nyní Furchových služeb využívat více. „Jsem spokojený, nestěžuji si. Aspoň budu rozchytaný na mistrovství. Jestli teda budu chytat...,“ okamžitě doplnil. Pozice jedničky jej ale nesmírně láká. „Je to šance, kterou si nechci nechat utéct. Teď se ale soustředím na zápasy ve Slavii,“ uzavírá talentovaný brankář.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec