Hlavní obsah

Změny pomohly. Rulík s Hořavou probudili dřímající litvínovský útok a Šlégra to zahřálo u srdíčka

Změna na litvínovské střídačce se vyplatila. Nová trenérská dvojice Radim Rulík, Miloš Hořava zastavila sérii osmi porážek a pod ní se probudil i dosud dřímající útok posledního celku tabulky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér Litvínova Radim Rulík.

Článek

„Povedl se zatím jen první krok, ale jsme rádi, že tým pochopil, kudy chceme jít," uvažoval Rulík. Pardubice byly v úvodu aktivnější a měly hodně šancí. „Naštěstí jsme první branku vstřelili my, což bylo důležité. Podržel nás Francouz a neinkasovali jsme v oslabení, to byl klíč k úspěchu," říkal Rulík, podle nějž důležitým momentem bylo Francouzem už v 5. minutě chycené Tyborovo trestné střílení.

Důležitý náskok Litvínovu pak získali hráči, kteří se na severu objevili teprve před týdnem. Hned při domácí premiéře se prosadily obě útočné posily Pavel Rosa i Peter Jánský. „Trenéři se snažili dát týmu různé impulsy, ale bylo stejně hlavně o nás, o hráčích, jestli dovedeme zabrat," tvrdil Jiří Šlégr, jenž jako člen klubového vedení stál za doporučením oslovit právě Rulíka s Hořavou.

„Během krátké doby jsme se snažili hráče hlavně nabudit, dostat psychiku do kladných hodnot," přiznal Rulík. Vedle nápravy pošramoceného sebevědomí noví trenéři probrali k životu i litvínovskou ofenzívu, která během černé série zaznamenala dohromady pouze osm branek, v průměru jedinou na zápas. „Za to gólové probuzení jsme všichni rádi, zahřálo u srdíčka," prohlásil 42letý Šlégr.

Bývalý poslanec dal gól v extralize poprvé od 18. září 2009, i proto hodně emotivně slavil. „Za pět gólů v utkání jsme rádi, ale museli jsme vyjít z obrany. Věděli jsme, že když nám to bude fungovat vzadu, zlepší se celé mužstvo, i útok a produktivita," mínil Hořava.

Rulík s Hořavou takhle už působili na Spartě v sezóně 2010/11 a rychle se domluvili i o litvínovském angažmá. „Rozumíme si a do klubu jsme přišli jako dvojice. Společně a s jasnou představou, na čem je potřeba makat a co zlepšit. Talent uvnitř mužstva určitě je, ale všichni musíme tvrdě pracovat, aby se mužstvo zvedlo a přišly výsledky," naznačil Rulík.

Vervě v pátek možná trochu pomohlo i trápení Pardubic v koncovce, neboť až ve třetí části hosté ukončili 235 minut trvající gólový půst. „Byla to lekce z produktivity. Tak jako v minulých zápasech hrajeme, hrajeme, jenže chybí agresivita před brankou. Musíme na tom rychle zapracovat, protože naše produktivita je mizerná," litoval pardubický trenér Zdeněk Venera.

Reklama

Související témata: