Hlavní obsah

Před čtrnácti lety přišel při útoku na Dvojčata o kamarády. Teď hasič vhodí v Plzni buly

Plzeň

V pátek tomu bude přesně čtrnáct let, co organizace Al-Káida spáchala sérii leteckých teroristických útoků ve Spojených státech. Tragickou událost, která si vyžádala skoro tři tisíce obětí, si před startem úvodního kola hokejové extraligy připomenou i v Plzni. Úvodní buly derby s Karlovými Vary vhodí Tiernach Cassidy, tedy hasič, jenž tehdy z trosek newyorských Dvojčat zachránil třináct lidí.

Foto: Jana Křenová

Hasič Tiernach Cassidy vhodí čestné buly před zápasem Plzně s Karlovými Vary.

Článek
Fotogalerie

„Katastrofa, jakou byly útoky 11. září 2001 v New Yorku, nesmí být nikdy zapomenuta. Připomíná nám, že jsou na světě i důležitější věci než hokej, a já jsem velmi rád, že mohu pana Cassidyho tímto způsobem v Plzni přivítat a vzdát mu hold. Věřím, že se mu dostane vřelého přijetí i od našich skvělých fanoušků, protože on je v mých očích ten pravý hrdina," prohlásil generální manažer plzeňských hokejistů Martin Straka.

Cassidy na čtrnáct let starý hrůzný zážitek do smrti nezapomene. A kdyby si tehdy na začátku září 2011 lehce neporanil záda, už by nejspíš nebyl mezi živými. Kvůli bolestem byl totiž přeřazen do záložní směny, která není posílána k ostrým výjezdům.

„Kdybych byl zdravý, byl bych ve svém družstvu, které vyrazilo zachraňovat v tzv. první linii. Nikdo z nich nepřežil. Večer jsem zbyl sám," vzpomíná dnes třiačtyřicetiletý Cassidy. Při hrůzném náletu na Dvojčata ztratil pět kamarádů, jejichž jména si nechal vytetovat na svá záda.

Reklama

Související témata: