Hlavní obsah

Litvínov čeká pomistrovská sezóna bez tří opor. Extraliga bude vyrovnaná, míní Kysela

Josef PešoutSport.czPrávo

V dosud naprosto nepoznané situaci vstupují hokejisté Litvínova do nadcházející sezóny. V pátek totiž zahájí nový ročník extraligy v roli obhájce mistrovského titulu. „Je to specifický začátek, jelikož po dlouhých šestapadesáti letech jsme na jaře získali pohár, což byl obrovský úspěch. Současně si uvědomujeme, že je těžší obhajovat, než vyhrát poprvé,“ konstatoval Jiří Šlégr, předseda představenstva HC Verva Litvínov.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Tisková konference hokejového klubu HC Verva Litvínov před začátkem extraligové sezony 9. září v Litvínově za účasti (zleva) předsedy představenstva Jiřího Šlégra, generálního manažera Roberta Kysely, trenéra Radima Rulíka, kapitána Michala Trávníčka a brankáře Jaroslava Januse.

Článek

Už od léta se v Litvínově smiřují s faktem, že z týmu odešli tři nejlepší hráči - brankář Pavel Francouz, útočníci Jakub Petružálek a Martin Ručinský. „Bez nich to nebude jednoduchá sezóna, ale jsme připraveni, že si musíme poradit se stávajícím kádrem. Zachovali jsme ostatní jádro týmu i tím, že jsme znovu podepsali kapitána Trávníčka a udrželi Lukeše z první lajny," vykládal Šlégr.

Generální manažer Robert Kysela se připojil: „Chceme hrát výborný hokej, jaký jsme předváděli v minulé sezóně. Prvním a dílčím cílem je dostat se do play off. K tomu se asi upínají všechna mužstva, extraliga je nesmírně vyrovnaná. Pokud jde o trenérský tým, odešel asistent trenéra Miloš Hořava starší. Podařilo se nám dohodnout s Ondřejem Weissmannem, který má taky hodně zkušeností, stejně jako Miloš. Takže snad by to mohla být adekvátní náhrada. Hráči si pochvalovali kondičního trenéra Mariána Vodu, který zvolil jiný klub. Místo něj přišel Ondřej Ježek, který vykonává tuto práci léta. Věřím, že jsme v realizačním týmu neoslabili."

Janus o svých kvalitách zatím přesvědčuje

Obsazení brankářského postu vyřešil Litvínov příchodem Jaroslava Januse ze Sparty. „Máme na paměti, že s Pavlem Francouzem jsou spojeny všechny úspěchy z poslední sezóny. A když jsme hledali náhradu, rozhodli jsme se pro Januse. Od začátku přípravy přesvědčuje o svých kvalitách. Do dvojice k němu jsme získali Michaela Petráska z prvoligového Ústí nad Labem. V extralize ještě nechytal, ale může být nadějí z hlediska dlouhodobé perspektivy," glosoval Kysela brankářské téma.

Místo Ručinského a Petružálka nepřišla zvučná jména. „V době Martina Ručinského hráli už dvě nebo tři sezóny mladí hráči, kteří postupně vyzrávají. Věříme, že to zvládnou, proto jsme nehledali žádnou velkou hvězdu do útoku. Posílili jsme o pracovitého Miloše Hořavu mladšího, který už za nás odehrál finále a do týmu zapadl," nastínil manažer.

Vídeň jako výjezd na extraligu

Trenér Radim Rulík si cenil úspěšného tažení Litvínova v Lize mistrů: „Věděli jsme, že soupeři nic nevypustí. Týmy Grenoble i Espoo Blues braly soutěž prestižně, ale i náš klub avizoval, že nám záleží na postupu ze skupiny. Jsme rádi, že se to povedlo. Ale až extraliga ukáže, jestli se nám podaří navázat na výkony z evropského poháru."

Kapitán Michal Trávníček kvitoval, že Litvínov nemusí v play off Ligy mistrů daleko cestovat: „Jelikož se hraje ve Vídni 22. září, bude to výjezd jako v extralize.Takže to máme blíž než třeba do Třince. Z hlediska cestování jsme spokojeni, zápas nám nenaruší zajetý program."

Reklama

Související témata: