Hlavní obsah

Ton by si rád zahrál pod širým nebem. Poslechnu doktory i svoje tělo, říká

Brno

Kvůli opakovanému zranění ruky odehrál v této sezóně pouze úvodní třetinu zápasu s Olomoucí. To bylo 25. září. Dvaačtyřicetiletý útočník hokejistů Komety Petr Ton by se rád vrátil do extraligy v nedělním utkání Brňanů s Plzní pod širým nebem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brněnský útočník Petr Ton na archivním snímku

Článek

Je to reálné?

Věřím, že ano. Už jsem přes tři týdny v plné zátěži a mám za sebou spoustu kontrol s pozitivním výsledkem. Všechno prý srostlo dobře. Snažil jsem se ruku co nejvíc posílit.

Co vás na duelech pod širým nebem s Plzní a se Spartou tolik láká?

Jde o naprosto mimořádnou událost, jakou jsem v roli profesionálního hokejisty ještě nezažil. Jen kdysi v mládežnických kategoriích. Strašně rád bych byl u toho, až nás požene dopředu dvacet tisíc diváků. Tribuny budou hodně blízko kluziště a fanoušci určitě vytvoří elektrizující atmosféru. V mém věku je to určitě poslední příležitost, jak se něčeho podobného zúčastnit.

Podle čeho se budete rozhodovat?

Dám samozřejmě na doporučení doktorů. Poslechnu ale i svoje tělo. Musím být připravený na sto procent, ne třeba jen na osmdesát. Nikdo mě na ledě šetřit nebude.

Jak jste prožíval střelecké trápení spoluhráčů v uplynulých týdnech?

Nebylo snadné dívat se jen z hlediště. Štve mě, že jsem mužstvu nemohl tak dlouho svými góly pomoct. Mrzí mě, že se tým hlavně v domácím prostředí trochu začal bát hrát. Myslím, že není proč. Kometa má sice náročné, ale skvělé fandy i zkušeného kouče. S tlakem se musí umět vyrovnat.

Věříte v obrat?

Rozhodně. Určitě patříme do elitní šestky a já jsem přesvědčený, že se do ní do konce základní části vmáčkneme. Potřebujeme se jen nastartovat třeba nějakou třízápasovou vítěznou sérií.

Vnímáte, že brněnští příznivci na váš návrat hodně spoléhají?

Ano. Spousta lidí, které potkávám, mi přeje zdraví a co nejvíc gólů. Taková podpora mě samo -zřejmě hrozně těší, ale i zavazuje. Já se odpovědnosti nebojím, chci Kometě co nejvíc pomoct.

Doufáte tedy, že vás druhá polovina sezóny odškodní za předchozí útrapy?

Přesně tak. V uplynulém období jsem se nepotýkal se zdravotními trably jen já, ale i další členové mé rodiny. Proto hodlám udělat za rokem 2015 tlustou čáru s vírou, že další bude úplně o něčem jiném. Moc si přeju, aby sezóna pro mě nakonec ještě dobře dopadla.

Přinesla vám dlouhodobá absence aspoň nějaký klad?

Když jsem během osmi týdnů absolvoval dvě operace, honily se mi občas hlavou i černé myšlenky. Teď ale cítím, že mám zase do hokeje obrovskou chuť. Dopředu mě žene fakt, že se můžu pořád s úspěchem měřit s podstatně mladšími borci. Ne -jsem sice momentálně rozehraný, ale mojí devízou je odpočaté tělo. To bych rád na ledě zúročil.

Měl jste tentokrát aspoň klidnější vánoční svátky?

To bych netvrdil, vždyť jsme už pětadvacátého prosince trénovali. Pro profesionálního hokejistu se Vánoce scvrkávají jen na Štědrý den. Ten jsem si ale s manželkou, dcerou a synem pořádně užil.

Je dobře, že se v závěru roku hraje extraliga téměř obden?

Pro fanoušky určitě. Je to období, kdy mají dost času a navštěvují zápasy v hojném počtu. My jsme tu od toho, abychom jim to divadlo, které je tolik vzrušuje, nabídli. Před lety jsem se zúčastnil mistrovství světa dvacetiletých, později se Spartou i několika ročníků Spenglerova poháru, takže jsem na pořádný zápřah na přelomu roku zvyklý.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice