Hlavní obsah

Vůjtek opět v akci. Ukáže se i na střídačce

Ostrava

Bývalý reprezentační trenér Vladimír Vůjtek se vrací do Vítkovic. V klubu bude působit jako poradce trenérské dvojice Jakub Petr a Pavel Trnka. V prosinci se pak místo reprezentačního kouče české dvacítky Petra postaví i na střídačku extraligového týmu. „Bude se jednat o čtyři pět zápasů na přelomu roku. I když popravdě jsem už na střídačku nechtěl,“ řekl Vladimír Vůjtek starší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Vůjtek ještě před odletem na MS do Moskvy. Ilustrační snímek.

Článek

Hlavní náplní devětašedesátiletého odborníka bude sledování zápasů a předávání svých poznatků. „Budu sedět v hledišti a po zápase si sedneme a probereme, co jsem viděl. Řeknu jim, co si myslím, že bylo dobré a co špatné, mohu navrhnout změny. Rozhodující slovo budou mít stále trenéři. V žádném případě nebudu zasahovat do sestavy či taktiky," popsal Vůjtek a dodal, že bez souhlasu trenérů by nabídku Vítkovic nepřijal. „Pokud by kluci neměli zájem, tak by to nemohlo fungovat. Kdybych tam měl být dosazen, nikdy bych do toho nešel."

Vůjtek se do Vítkovic vrací po deseti letech. Naposledy v klubu působil v sezóně 2005/2006. „Současný tým je velmi dobře poskládaný, nicméně v prvních třech utkáních bylo vidět, že si kluci přestávali velice rychle věřit. Snadno vedli, ale jakmile inkasovali, šla jejich sebedůvěra rychle dolů. Změnilo se to od utkání s Hradcem Králové a v Brně už bylo jasně vidět, že si věří," řekl Vůjtek.

Petr předávání zkušeností vítá

Posilu realizačního týmu přivítal i generální manažer a hlavní kouč v jednom Jakub Petr. „Je to běžná praxe. Trenéři se i bez toho, aby byli nějak spjati s klubem, schází. Už jsme spolu s panem Vůjtkem několikrát seděli a bral jsem to jako rady zkušeného hokejového barda. Spousta trenérů tohle předávání zkušeností i kritiky vítá a já nejsem jiný," řekl Petr.

Majitel klubu Aleš Pavlík je přesvědčený, že zkušený kouč je pro vítkovické plány vrátit se mezi nejlepší extraligové celky tou správnou volbou. „Máme kvalitní trenérské duo, nicméně jsou to mladí kluci, kteří se stále potřebují a chtějí učit. A od koho jiného se toho mohou naučit více. Jsem velice rád, že Vladimír Vůjtek naši nabídku přijal," řekl Pavlík.

Z historického pohledu je Vladimír Vůjtek jeden z nejúspěšnějších trenérů Vítkovic. Poprvé se na jejich střídačce objevil už v roce 1985, kdy společně se Zdeňkem Pavlišem vedl Ostravany za úspěšným návratem do nejvyšší soutěže. S Vítkovicemi vybojoval také dvě stříbrné medaile (1992 a 1997) a jednu bronzovou (1998). Vedle Vítkovic vedl Vůjtek také Zlín, Třinec, ruské týmy Lokomotiv Jaroslavl, AK Bars Kazaň a Dynamo Moskva. Trenérskou kariéru uzavřel u reprezentace Slovenska a Česka, kterou vedl ještě na jaře letošního roku.

Reklama