Hlavní obsah

Finsko - Francie 3:1Finové i nadále drží neporazitelnost a vyšvihli se do čela skupiny

Hokejisté domácího Finska zvítězili na mistrovství světa v Helsinkách nad Francií 3:1 a s osmi body ze tří utkání se posunuli do čela skupiny B. O branky vítězů se postarali Janne Pesonen, Juhamatti Aaltonen a Ville Viitaluoma, za Francii snížil na 1:2 Pierre-Edouard Bellemare. Dvě asistence zaznamenal Petri Kontiola, který se se sedmi body vyhoupl do čele kanadského bodování.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Fin Juhamatti Aaltonen se po vstřelené brance raduje se spoluhráči na střídačce.

Článek

Francouzi se ubránili při úvodním tlaku Suomi a v polovině úvodní části odolali i při Manavianově vyloučení, kdy málem otevřel skóre tečí Pesonen. Bezbrankový stav na konci první části nezměnila ani přesilovka hráčů ze země galského kohouta.

V druhém dějství měli Francouzi možnost hrát další dvě početní výhody a při té druhé v 33. minutě byl blízko první trefy v utkání Fleury, ale Ortio se štěstím gólu zabránil. V 35. minutě při hře čtyř proti čtyřem navíc Bellemare trefil tyč.

Po Bachetově nedovoleném zákroku se naskytla Suomi přesilovka čtyř proti třem a po 11 vteřinách ji využil Pesonen, který prostřelil z mezikruží Lhenryho. Za 49 vteřin zvýšil po kombinaci s Hietanenem a Kontiolou Aaltonen. V 38. minutě ještě Kontiola v přesilovce netrefil odkrytou branku.

Po 43 vteřinách třetí třetiny se prosadili i Francouzi, když exsparťan Sacha Treille našel zadovkou Bellemareho, který střelou k tyči sebral Ortiovi čisté konto. V 48. minutě vystřídal Lhenryho ve francouzské brance Hardy, který po 62 vteřinách na ledě inkasoval. Väänänenův pokus před ním tečoval Viitaluoma. V 59. minutě mohl zdramatizovat závěr Da Costa, ale svou šanci nevyužil.

Švédové zdolali díky trefě Petterssona z 52. minuty Bělorusko

Hokejisté domácího Švédska vyhráli na mistrovství světa ve Stockholmu po boji nad Běloruskem 2:1 a s šesti body se dotáhli ve skupině A na druhé Norsko. Obrat Tří korunek v utkání dovršil v 52. minutě útočník Fredrik Pettersson. Bělorusové mají na kontě tři body stejně jako český tým.

Švédové se po sobotní výhře nad Českem s Běloruskem trápili, ale po úvodní porážce se Švýcarskem další překvapení na svůj úkor nepřipustili. V úvodu se nejdříve bránili při Hjalmarssonově vyloučení a pak po trestech Andrjuščenka a Kitarova nevyužili 92 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem.

Pak měli přesilovku zase Bělorusové, ale Graborenko v šanci brankáře Enrotha nepřekonal. V 18. minutě už ale výběr Tří korunek inkasoval, když se po rychlém průniku prosadil chytrou střelou k levé tyči Kolcov.

Domácí tým odpověděl v 26. minutě, když po Kronwallově průniku trefil z úhlu z levé strany levý horní roh odkryté branky Lindberg. Videozáznam potvrdil, že se puk odrazil z vnitřku branky.

Autor vyrovnávacího gólu mohl ve vlastním oslabení otočit stav, ale Milčakov jeho pokus stačil zneškodnit. Seveřané pak nevyužili další, už jen 20 vteřin trvající výhodu pěti proti třem.

V závěrečné dějství hráli Švédové tři oslabení za sebou a málem inkasovali. Tyč pomohla Enrothovi jak po střele Filičkina, tak po Černookově pokusu. V 52. minutě se ale po Lundqvistově vyhraném vhazování trefil přesně do levého horního rohu Pettersson a Bělorusové už sílu na vyrovnání nenašli.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Helsinky):
Finsko - Francie 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 35. Pesonen (Aaltonen, Kontiola), 36. Aaltonen (Kontiola, Hietanen), 49. Viitaluoma (Väänänen, Pihlström) - 41. Bellemare (S. Treille, Fleury). Rozhodčí: Kirk, Zalaski - Wilmot (všichni Kan.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 12.158.
Finsko: Ortio - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Viitaluoma - Savinainen, Koskiranta, Pihlström - Hagman, Hytönen, Haataja. Trenér: Jukka Jalonen.
Francie: Lhenry (48. Hardy) - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Guttig, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, T. Da Costa - Bozon, Raux, Bertrand - Ritz. Trenér: Dave Henderson.
Skupina A (Stockholm):
Švédsko - Bělorusko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Lindberg (S. Kronwall), 52. Pettersson (Lundqvist) - 18. Kolcov (Goroško). Rozhodčí: Kaval (USA), Piechaczek - Schrader (oba Něm.), Valach (SR). Vyloučení: 6:7. Bez využití. Diváci: 10.473.
Švédsko: Enroth - Fälth, S. Kronwall, E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Lundqvist, Jämtin - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg - J. Ericsson, Lindberg, Landeskog - Pettersson. Trenér: Pär Marts.
Bělorusko: Milčakov - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Šinkevič, Goroško, Maslenikov - Kulakov, Kitarov, Meleško - Ugarov, Kovyršin, Kolcov - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Andrjuščenko, Demkov, Kislyj. Trenér: Andrej Skabelka.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: