Hlavní obsah

S Američany to bude řežba, říká Salák a děsí se šedých vlasů po šampionátu

Minsk

Zatímco při rozhovorech slovy šetří, na ledě je jako vyměněný. Gólman české hokejové reprezentace Alexander Salák je do zápasů vtažený na sto procent a emotivně je prožívá. To ostatně na šampionátu v Minsku už několikrát pocítili i rozhodčí, když se na ně strakonický rodák hněval, že se neměli k odpískání nedovolených zákroků na jeho osobu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář Alexander Salák.

Článek

„Všechny zápasy prožívám emotivně, i když je pravda, že teď už toho na mistrovství bylo docela dost," říká sedmadvacetiletý brankář, který však vylučuje, že by kvůli emocím byl na ledě méně koncentrovaný. „Hraju s nimi celý život a nikdy mě nelimitovaly, natož aby mě vyváděly z rovnováhy. Jsem naopak rád, když zápasy prožívám na sto procent."

Jednička české reprezentace na MS už vyhlíží čtvrteční čtvrtfinále s Američany. „Těším se na něj, očekávám dobrý zápas. Zase to bude řežba," říká Salák. Spolu s Jágrem a Červenkou pamatují poslední vzájemný zápas s USA. V únoru na olympiádě v Soči Češi rovněž ve čtvrtfinále prohráli 2:5. Salák se do branky dostal v 30. minutě místo Ondřeje Pavelce za stavu 1:4.

Vzájemný zápas z olympiády nemá význam

„Tenhle zápas už teď ale nemá vůbec žádný význam. Půjde o úplně něco jiného," říká hráč Petrohradu, který v Minsku zasáhl do všech zápasů. Že teď přijde ten nejdůležitější, si ale nechce připouštět. „Myslím, že už jsem odehrál dost utkání na to, abych jejich důležitost nějak rozlišoval. Na každé se připravuju úplně stejně."

Uvědomuje si ale, že aby tým do semifinále prošel, bude se muset hodně zlepšit. „Musíme se snažit dodržovat, co nám řekne trenér. Hlavně je pouštět do co nejméně gólových šancí," říká Salák s tím, že ho takřka všechny zápasy Čechů v Minsku stojí nervy. „To zase bude šedých vlasů po mistrovství... Tak doufám, že zbytek turnaje už bude poklidný," usmívá se.

Salák očekává, že souboj s Američany přinese vyrovnanou bitvu. Sledovat ale před zápasem na videu, jak hráči soupeře zakončují samostatné nájezdy, které můžou přijít na řadu, neplánuje. „Nechci to vidět. Ti top hráči stejně mají tři čtyři pohyby, které umí. Mají to perfektně nacvičené a těžko se to dá nějakým způsobem číst. Nemá proto cenu, když nad tím brankář moc přemýšlí."

Postoupí česká reprezentace přes Spojené státy do semifinále MS?
Ano
72,8 %
Ne
27,2 %
Celkem hlasovalo 78807 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3