Hlavní obsah

Voráček je pro nás nenahraditelný, uznal Gudas. Hokejisté ale vstali z mrtvých i bez otřeseného kapitána

Martin Kézr (Paříž)Právo

Doslova z mrtvých vstali na pařížském ledě čeští hokejisté proti Finům, když při svém třetím vystoupení na MS během necelých jedenácti minut třetí třetiny smazali třígólové manko a nakonec díky Hanzlově šikovnosti vyhráli 4:3 po nájezdech. Přitom národní tým totálně zazdil první třetinu a ještě v ní přišel o zraněného kapitána Jakuba Voráčka.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Čeští hokejisté sice prohrávali na MS s Finskem 0:3, ale nakonec vyhráli po samostatných nájezdech 4:3.

Článek
Fotogalerie

Nakonec ale v sobě český tým našel vnitřní sílu, jak se vrátit do zápasu a v nájezdech převrátil skóre definitivně. „Podali jsme důkaz o velké vnitřní síle mužstva a bereme dva cenné body," líčil gólman Petr Mrázek, jenž přitom inkasoval už v 58. vteřině a gólem v české síti skončila i druhá střela Finů. „Byly tam hodně smolné odrazy, ale snažil jsem se zůstat maximálně soustředěný," vykládal. „I když jsme nechytili začátek, pořád jsme se snažili dostat zpátky do hry, nakonec se to povedlo a jsme rádi za dva body," doplnil detroitský brankář.

Brzkou komplikací byl i rozpad elitního útoku tří českých es z NHL. V 7. minutě totiž Osala narazil na hrazení českého kapitána, za což inkasoval osobní trest. Otřesený Voráček se sice ještě zkusil vrátit na led, ale v závěru první třetiny skončil v kabině v péči lékaře.

Jandač: Voráčkovo zranění by nemělo být vážné

„Necítil se vůbec dobře, tak jsme ho stáhli. Nemělo by se jednat o nic vážného a věřím, že na další zápas bude ve čtvrtek připravený. Teď máme dva dny volna, než půjdeme na Norsko, takže Voras si prostě vorazí," líčil kouč Josef Jandač.

„Voráček je pro nás nenahraditelný hráč," uznal zadák Radko Gudas s tím, že mužstvo pak muselo makat i za svého zraněného kapitána. Finové mezitím ale přidali třetí branku a v touze napravit nedělní blamáž s Francií těžili z lepšího pohybu, zatímco národní tým působil dlouho bez jiskry a nápadu.

„V úvodu jsme hráli přesně opak toho, co jsme si řekli. Góly, co jsme dostali, byly trochu pešek. Finové byli hladoví a skvěle blokovali naše střely. Nikdo z nás ale nepanikařil, táhli jsme za jeden provaz, neházel flintu do žita a pořád jsme věřili, že se ještě vrátíme do zápasu," tvrdil Gudas.

Horákův gól mužstvo nakopl

Po různém míchání sestavou reprezentanti zlepšili herní projev. Do třetí části přišli jako pokropeni živou vodou. Horákův gól je vyloženě nakopl a vystupňovaný český tlak přinesl další dvě trefy v rozpětí 23 vteřin. Nejprve pálil Gudas. „Krásně mi ta rána sedla, ve třetí třetině jsme byli už jasně lepší," liboval si. Vzápětí po účinném forčekinku Pastrňáka uspěl s dorážkou Kovář a bylo srovnáno.

V prodloužení byl však blízko rozhodnutí Aho, Mrázek mu ale sólo chytil a stejně tak přelstil všechny tři finské exekutory nájezdů. Ze tří zápasů tedy Česko vytěžilo pět bodů a má slušně našlápnuto k postupu do čtvrtfinále. „Nejvíc nás teď zajímá, jak je na tom Kuba Voráček, ale věříme, že se dá do kupy," mínil Gudas.

Reklama