Hlavní obsah

Výjimečný výkon Jágra zatím ještě Češi v NHL nepřekonali. Kdo se mu přiblížil?

Někdo je rád za bod. Když se povedou dva, super a hattrick, případně tříbodový zápis je nádhera. Občas se ale bodové statistiky rozrostou o daleko větší nálož. Hlasitě se v NHL o slovo naposledy přihlásil Jakub Voráček z Philadelphie, který si připsal pět bodů proti Ottawě při výhře 7:4.

Jaromír Jágr už 7 bodů v NHL nikdy nedá. Jak dlouho vydrží na špici mezi českými hráči?

Článek

Dva góly vstřelil, na tři přihrál - devětadvacetiletý útočník prožil v NHL utkání, ve kterém si připsal nejvíce bodů za své působení v nejlepší lize od roku 2008. „Dali jsme sedm branek, všechny řady daly gól, bylo to skvělé utkání," pochválil kladenský rodák celý tým Letců.

V tomto týdnu se uvedl také David Pastrňák z Bostonu, dvaadvacetiletý forvard odcházel po utkání s Ottawou se čtyřmi body - 2+2. Zase ta Ottawa. „Ani nevím, proč se to právě dneska takhle povedlo. Měl jsem výbornou snídani," žertoval „Pasta".

Oba Češi v rozjíždějícím se ročníku patří k nejproduktivnějším hráčům v NHL. Voráček je celkově čtvrtý - 4 zápasy a 8 bodů (2+6), Pastrňák je na 26. pozici - 3 utkání a 5 bodů (3+2). Na čele je Auston Matthews, který ve 4 zápasech vstřelil 7 branek a na 3 přihrál.

Bodové rekordy NHL jsou ale ještě o kus dále. Mezi Čechy je na čele v historických statistikách Jaromír Jágr, který si dvakrát připsal po sedmi bodech v jednom duelu.

Když se Jágr utrhl ze řetězu

V roce 1999 v dresu Pittsburghu vstřelil 3 góly a na 4 přihrál. Demolici 9:3 odnesli hráči z New York Islanders. Na začátku roku 2003 se číslo 68 utrhlo proti Floridě, to už v dresu Washingtonu. Na debaklu 12:2 se podílel také sedmi body, opět 3+4. Ty stihnul dokonce za první dvě třetiny, přesně za 36 minut a 15 sekund, celkem byl na ledě 14 minut a 5 sekund a stihl 18 střídání. Jágr zažil výjimečný večer.

V uplynulé sezóně si Pastrňák připsal v jednom duelu tři góly a stejný počet asistencí a stal se nejmladším hráčem v historii NHL, který nastřádal v play off šest bodů. Stejný bodový příděl si v zámořské lize připsali také Patrik Eliáš, Robert Reichel, Michal Pivoňka, Milan Hejduk a Radek Bonk.

V NHL jsou ale ještě úspěšnější hráči.

Na čele je Darryl Sittler, který v dresu Toronta v roce 1976 vstřelil 6 gólů, na 4 nahrál a dosáhl na 10 bodů. Za tímto Kanaďanem je řada osmibodových zápisů, kde samozřejmě nechybí Wayne Gretzky (2x), Mario Lemieux (2x) a také slovenské bratrské duo Peter a Anton Šťastných. Ti se takto předvedli společně v jednom utkání v roce 1981.

„Bylo to výjimečné. Když máte velká očekávání, nic se nestane, když nic neočekáváte, stane se spousta skvělých věcí," vzpomínal v minulém roce pro nhlnews.cz Peter Šťastný.

Překoná nějaký český hokejista v NHL 7 bodů Jaromíra Jágra?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 6679 čtenářů.

Reklama

Související témata: