Hlavní obsah

Calgary - Boston 5:2Senzační Frolík zastínil rozjetého Pastrňáka. Výhry slaví Montreal i Washington

Praha

Michael Frolík se stal hlavní hrdinou utkání mezi Calgary a Bostonem. Třicetiletý hokejista Flames měl díky svým dvěma brankám hlavní zásluhu na vítězství Plamenů 5:2. Za hosty si jeden bod za asistenci připsali Pastrňák i Krejčí. Hokejisté Montrealu i s Tomášem Plekancem v sestavě si připsali své třetí vítězství v sezóně, když na svém ledě porazili St. Louis Blues 3:2. Dva body za vítězství slaví i Washington, když porazil po prodloužení New York Rangers 4:3. Další výhru si připsal Anaheim, který zdolal na svém ledě Islanders 4:1.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Michael Frolík (vpravo) slaví branku do sítě Bostonu

Článek
Fotogalerie

Rozhodl uragán v první třetině

Se čtyřmi výhrami v řadě přijeli hokejisté Bostonu na led Calgary. O tom, že tentokrát si Bruins další výhrou nepřipíšou, rozhodla už první třetina, kterou domácí vyhráli jasně 3:0. První branku si připsal po parádní kombinaci v 6. minutě Michael Frolík, do konce úvodního dějství se trefili ještě Gaudreau a Valimaki.

Třicetiletý Frolík se do sestavy Calgary vrátil poté, co ho v sobotním zápase proti Coloradu nechal trenér Bill Peters kvůli neuspokojivým výkonům sedět mezi náhradníky. Absence kladenského odchovance evidentně nabudila, protože vedle dvou gólů se zaskvěl i třemi plusovými body ve statistice plus/minus.

"Je to dobrý pocit, když týmu pomůžete vyhrát. Začátek se nepovedl podle mých představ, ale sezona je dlouhá," uvedl Frolík. "Snažím se na tréninku tvrdě pracovat a zlepšovat každý den. Snad se to obrátí. Dnešek byl dobrý začátek. Doufejme, že tak budu pokračovat i nadále," dodal.

"Fro to vzal jako profesionál. Když jsme šli další den na led, on už mezitím trénoval. A pracoval i po tréninku. Takový zkrátka je," pochválil Frolíka kapitán Flames Mark Giordano.

Přístup českého hokejisty ocenil i Matthew Tkachuk. "Nikdo na tréninku nedře více než on, čehož si kluci jako já hned všimnou. Je nesobecký. Chtěl se vrátit, aby pomohl týmu a dokázal to," řekl dvacetiletý útočník.

Skóre otevřel Frolík v šesté minutě, když byl na konci pohledné souhry druhého útoku Flames. Tkachuk dojel v útočném pásmu puk, otočil se, našel Mikaela Backlunda a švédský útočník pohotově přihrál na pravý kruh Frolíkovi, který střelou z první zakončil do prázdné branky.

Rovněž druhý gól mu připravil Backlund. Mistr světa z letošního roku vystihl u hrazení chybnou rozehrávku Bruins a naservíroval před branku puk volnému Frolíkovi. Tomu stačilo nastavit hokejku a ve 24. minutě zvýšil na 4:1. Oběma jeho trefám přihlížela Pastrňákova formace.

"Dvě krásné přihrávky. Má přehled o hře. Dobře to vím, protože spolu hrajeme tři roky a pořád je mezi námi určitá chemie," řekl Frolík. "Bylo příjemné s ním zase hrát. Čelit jednomu z nejlepších útoků v lize a snažit se je zastavit pro mě představovalo velkou výzvu. Odvedli jsme dobrou práci," doplnil.

Frolíkovo představení Backlund ocenil. "Taky mi skvěle přihrál, ale netrefil jsem se. Zakončit není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá," uvedl devětadvacetiletý střední útočník.

"Mám radost, že se dočkal odměny. K vyškrtnutí ze sestavy přistoupil správně. Je těžké nehrát, obzvlášť když jste veterán. Už se mu to nějakou dobu nestalo. Ale už na tréninku ho bylo plno a v zápase lítal po ledě," dodal Backlund.

Naději na zvrat dal Medvědům v 23. minutě i díky asistenci Davida Krejčího ve skvělé formě hrající Patrice Bergeron. Tříbrankové vedení však Flames vrátil o 58. sekund později opět Frolík, kterému výbornou pozici připravil přesnou přihrávkou Mikael Backlund. Další šanci dostali hosté v 34. minutě, když se trefil Marchand. Asistenci si připsal i druhý útočník v dresu Bostonu David Pastrňák, který tak bodoval v pátém utkání za sebou.

Více však domácí Bruins nedovolili. Pátou trefu při pawer play hostů si připsal Tkačuk a Flames tak mohli slavit třetí vítězství v sezóně.

VIDEO: Sestřih zápasu Calgary - Boston

Montreal rozhodl v samotném závěru

Duel Montrealu se St.Louis měl slavnostní předehru, během které se gratulací k dosažení mety 1000 zápasů v NHL dostalo Tomáši Plekancovi. Kladenský rodák dostal na památku stříbrnou hokejku.

Montreal měl do utkání se St. Louis Blues raketový vstup. Už po 39. sekundách hry se trefil Max Domi. Hned tři z pěti branek padly v přesilových hrách. U tu první se postaral ve druhé části hry Vincent Dunn a vyrovnal na 1:1. Domácím ze stejné herní situace vrátil vedení v 28. minutě Mike Reilly.

Na 2:2 opět při nerovnovážném počtu hráčů na ledě upravil tři a půl minuty před koncem Brayden Schenn. Ani tak se hosté aspoň bodu nedočkali. Jedenáct sekund před koncem rozhodl po chybné rozehrávce hostů  Brendan Gallagher.

VIDEO: Sestřih zápasu - Montreal - St. Louis

Ovečkin zařídil body pro Capitals

Teprve druhou výhru v sezóně si připsali obhájci titulu z Washingtonu. Hlavní zásluhu na tom měla největší hvězda Alexander Ovečkin, který si připsal dvě branky.

Lepší vstup do utkání však měli hosté. V sedmé minutě se dostali do vedení díky Zibanejadovi. Ještě do konce úvodního dějství se postaral o vyrovnání Carlson.

Prostřední třetina se nesla ve znamení úspěšně využitých přesilových her. Nejdříve se v 24. minut trefil Alexander Ovečkin. Hosté srovnali ve 33. minutě, když  Holbyho překonal Jimmy Vesey. V další početní výhodě však stihl ještě do konce druhé části hry poslat domácí tým do vedení opět ruský sniper. Alespoň bod zajistil Rangers v 51. minutě z další přesilovky Kreider.

Prodloužení se hrálo jen 138 sekund, když se trefil Niskanen a rozhodl o vítězství domácího týmu 4:3.

VIDEO: Sestřih zápasu Washington - Rangers

Anaheim si poradil i s Islanders

V parádních výkonech pokračují hokejisté Anaheimu, kteří porazili ve svém sedmém utkání New York Islanders 4:1 a vedou tabulku Západní konference. Domácí poslal do vedení v první třetině z přesilovky Ryan Kesler, stejný hráč skóroval i ve druhé třetině.

Třetí branku přidal v 41. minutě Adam Henrique. Na výborně chytajícího Gibsona vyzrál až 35. sekund před koncem Ross Johnston. Ani to však hostům nic platné nebylo, definitivní tečku udělal střelou do prázdné branky Hampus Lindholm.

VIDEO: Sestřih zápasu Anaheim - NY Islanders

Výsledky NHL:
Montreal - St. Louis 3:2
Branky: 1. Domi, 28. M. Reilly, 60. Gallagher - 24. V. Dunn, 57. B. Schenn. Střely na branku: 23:25. Diváci: 20.137. Hvězdy utkání: 1. M. Reilly, 2. Tatar, 3. Gallagher (všichni Montreal).
Washington - NY Rangers 4:3 PP.
Branky: 24. a 38. Ovečkin, 15. Carlson, 63. Niskanen - 7. Zibanejad, 33. J. Vesey, 51. Kreider. Střely na branku: 38:32. Diváci: 18.506. Hvězdy utkání: 1. Ovečkin, 2. Carlson (oba Washington), 3. Pionk (NY Rangers).
Calgary - Boston 5:2
Branky: 6. a 24. Frolík, 16. J. Gaudreau, 17. Välimäki, 60. M. Tkachuk - 23. Bergeron (Krejčí), 34. Marchand (Pastrňák). Střely na branku: 29:26. Diváci: 17.641. Hvězdy utkání: 1. Frolík (Calgary), 2. Bergeron (Boston), 3. Välimäki (Calgary).
Anaheim - NY Islanders 4:1
Branky: 20. a 29. Kesler, 41. Henrique, 60. H. Lindholm - 60. Cizikas. Střely na branku: 25:35. Diváci: 16.909. Hvězdy utkání: 1. Kesler, 2. J. Gibson 3. L. Schenn (všichni Anaheim).

Reklama

Související témata: