Hlavní obsah

Arizona - Carolina 4:3 PPMrázek nezastavil Kojoty, Panterům vyšla odveta v Helsinkách

Praha
Aktualizováno

Petr Mrázek v bráně Caroliny inkasoval čtyři góly a nezabránil tak prohře v Arizoně 3:4 po prodloužení. Hokejisté Floridy porazili v druhém utkání NHL Global Series v Helsinkách Winnipeg 4:2 a oplatili soupeři stejnou čtvrteční prohru. Panthers tak oslavili teprve druhou výhru z posledních šesti zápasů. Rozhodl o tom v čase 39:34 obránce Keith Yandle a výsledek pojistil v 53. minutě Frank Vatrano.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Hokejisté Floridy si poradili s Winnipegem

Článek

Kluby NHL by se měly znovu vrátit do Evropy na startu ročníku 2019/20, v předběžných úvahách je podle čtvrtečního vyjádření komisionáře soutěže Garyho Bettmana start sezony v Praze a listopadové zápasy ve Stockholmu. O datech a účastnících se bude teprve rozhodovat.

V opět vyprodané Hartwall Areně před 13.490 diváky šel stejně jako ve čtvrtečním duelu do vedení Winnipeg. Před uzdraveného Roberta Luonga se v deváté minutě natlačil Nikolaj Ehlers, s bekhendovým pokusem sice ještě neuspěl, ale z dorážky už forhendem zamířil do odkryté branky.

Florida vyrovnala v přesilové hře, v které tečoval Yandleovu střelu Jevgenij Dadonov. Jets v 18. minutě získali také v početní výhodě vedení zpět. Z pravého kruhu se trefil finský kanonýr Patrik Laine, který v předešlém utkání rozhodl hattrickem o výhře Jets.

Panthers v další přesilovce v 25. minutě díky přesně střele Mikea Hoffmana z pozice za pravým kruhem opět smazali ztrátu a na konci druhé třetiny otočil stav Yandle, který propálil Connora Hellebuycka mezi betony. V závěrečném dějství po akci Jonathana Huberdeaua zpečetil výsledek Vatrano.

Zatímco ve čtvrtek si užíval v rodné zemi úspěch Laine, tentokrát se radoval se svým týmem kapitán Floridy Aleksander Barkov a spolu s ním i další finský útočník Juho Lammikko.

Mrázek proti Arizoně neuspěl

Carolina se představila i s gólmanem Petrem Mrázkem na ledě Arizony, která vstoupila do utkání o poznání lépe. Český brankář nejprve inkasoval z bekhendových střel Brada Richardsona a Brendana Perliniho. Na 3:0 pak ještě před koncem první třetiny zvyšoval střelou zápěstím k bližší tyči Nick Cousins.

Hurikáni se dočkali snížení v polovině zápasu, kdy soupeře uzamkli v obranném pásmu a na konci povedené kombinace se prosadil Jordan Martinook.

Třetí dvacetiminutovka pak hostům přinesla vyrovnání, když nejprve uspěl osmnáctiletý ruský talent Andrej Svečnikov a po něm Jordan Staal. V obou případech se jednalo o tečované střely.

Střetnutí tak za stavu 3:3 dospělo do prodloužení, v němž po minutě a sedmnácti sekundách nakonec vystřelil druhý bod pro svůj tým Michael Grabner, jenž po Kellerově pasu jen šikovně nastavil hůl.

Vancouver vyhrál šílený zápas

Souboj domácího Vancouveru s Coloradem nabídl vskutku bohatou podívanou. Krátce po vhazování mohli jít hosté do vedení, ale Nathan MacKinnon neproměnil svůj únik, načež se okamžitě prosadil na druhé straně Brock Boeser. To vše proběhlo ještě během úvodní minuty.

Právě Boeser se dostal během první dvacetiminutovky do dalších šancí, ale na Grubauera nevyzrál. A tak se po změně stran Laviny dočkaly vyrovnání díky šťastné teči Sheldona Driese. Boeser však svým druhým gólem záhy vrátil Vancouveru vedení, když se po nahození Eliase Pettersona odrazil kotouč před bránu a dojíždějící Boeser jej pohotově napálil do sítě. Během necelé minuty však povedenou ranou od modré opět srovnal Ian Cole.

Loui Eriksson při skrumáži před bránou Colorada znovu poslal domácí do vedení. Hosté i tentokrát dokázali rychle odpovědět, když si Nathan MacKinnon vyměnil puk s Mikkou Rantanenem a poté prostřelil Markströma.

Po polovině zápasu už se také Colorado dočkalo vedení, když se mezi dvěma obránci šikovně prosmýkl Alexander Kerfoot a tváří v tvář vyzrál na gólmana Canucks. Elias Petterson ještě před druhou přestávkou srovnal z dorážky na 4:4.

Zkraje třetí třetiny vrátil Lavinám vedení Nikita Zadorov, jenž zazářil parádním švihem zpoza kruhů. Jenže i tentokrát se diváci v Rogers Areně dočkali vyrovnání, když při přesilovce uspěl před bránou Markus Granlund.

Minutu a půl před koncem opět udeřili hosté, když při početní výhodě tentokrát na druhé straně skóroval Nathan MacKinnon, který zužitkoval krásnou kombinaci svého mužstva. Jenže i pošesté se povedlo soupeři dotáhnout náskok.

Canucks už hráli bez brankáře, když Elias Petterson ranou zkruhu srovnal 36 před koncem řádné hrací doby na 6:6.

Rozuzlení tak přineslo až prodloužení, v němž rozhodl o výhře Vancouveru dorážející Derrick Pouliot.

NHL Global Series v Helsinkách:
Winnipeg - Florida 2:4 (2:1, 0:2, 0:1)
Branky: 9. Ehlers, 18. Laine - 15. Dadonov, 25. Hoffman, 40. Yandle, 53. Vatrano. Střely na branku: 34:26. Diváci: 13.490. Hvězdy zápasu: 1. Yandle, 2. Dadonov (oba Florida), 3. Wheeler (Winnipeg).
Arizona - Carolina 4:3 v prodl. (3:0, 0:1, 0:2 - 1:0)
Branky: 14. Richardson, 16. Perlini, 17. Cousins, 62. Grabner - 31. Martinook, 54. A. Svečnikov, 55. J. Staal. Střely na branku: 25:51. Brankář Petr Mrázek (Carolina) odchytal 61:15 minut, inkasoval čtyřikrát z 25 střel a měl úspěšnost zákroků 84 procent. Diváci: 10.562. Hvězdy utkání: 1. Grabner, 2. Raanta, 3. Goligoski (všichni Arizona).
Vancouver - Colorado 7:6 v prodl. (1:0, 3:4, 2:2 - 1:0)
Branky: 1. a 26. Boeser, 38. a 60. Elias Pettersson, 29. L. Eriksson, 51. Markus Granlund, 65. Pouliot - 31. a 59. MacKinnon, 22. Dries, 27. Cole, 33. Kerfoot, 42. Zadorov. Střely na branku: 37:29. Diváci: 18.334. Hvězdy utkání: 1. Elias Pettersson, 2. Boeser (oba Vancouver), 3. MacKinnon (Colorado).

Reklama

Související témata: