Hlavní obsah

Washington - Pittsburgh 2:1Ostrý faul a hvězda dohrála. V bitvě posledních vítězů Stanley Cupu pak uspěl Washington

Washington/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Washingtonu vyhráli v NHL na domácím ledě nad Pittsburghem 2:1. Souboj posledních vítězů Stanley Cupu rozhodl ve prospěch Capitals ve třetí části hry Oshie. Colorado pak na domácím ledě podlehlo Nashvillu 1:4, Anaheim naopak zvítězil nad Calgary 3:2.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Hvězdný útočník Pittsburghu Penguins Sidney Crosby (87) musel překousnout, že jeho tým prohrál v NHL s Washingtonem Capitals.

Článek
Fotogalerie

Washington, který získal Stanley Cup v minulé sezoně, prohrával v ostře sledované bitvě s Tučňáky od první třetiny. Vyloučení českého útočníka Jakuba Vrány potrestal gólem Sidney Crosby. V prostřední části hry pro změnu putovala na trestnou lavici největší hvězda Penguins a početní výhodu proměnil ve vyrovnání ruský bohatýr Alexander Ovečkin. Ten zaznamenal dvanáctý gól v sezoně a v tabulce střelců NHL se dotáhl na vedoucího Davida Pastrňáka.

Pak dostal za podražení dvouminutový trest i druhý z Čechů v dresu Capitals Michal Kempný, ale jeho prohřešek sok gólově nepotrestal. Na začátku třetí třetiny skončil duel dvou velkých rivalů pro ruskou hvězdu Penguins Jevgenije Malkina, jemuž sudí udělil trest ve hře za faul ramenem na hlavu Oshieho.

"Nevím, jestli se mi už někdy něco podobného stalo. Každopádně pak byl skvělý pocit, když se mi povedlo zápas rozhodnout. Cítím se dobře. Nejspíš bych šel na led i dřív, ale týmoví lékaři chtěli, abych byl stoprocentní," líčil po utkání autor vítězné trefy.

Necelé dvě minuty před koncem pak rozhodl šlágr T.J. Oshie, když dostal puk před odkrytou branku a přesným zásahem rozjásal zaplněnou halu. Pittsburgh se naopak dál topí v krizi, když prohrál pátý zápas v řadě. "Oshie se vrátil na led po tom ošklivém zákroku ve správnou chvíli a ukázal to, co dělá hráče hvězdami. Vrátil se a prostě nám vyhrál zápas," smál se Švéd Nicklas Bäckström.

Do utkání kromě zmíněných Vrány a Kempného zasáhli i další čeští hokejisté. Dmitrij Jaškin hrál v první formaci Capitals po boku Ovečkina. Za Penguins nastoupil Dominik Simon. Žádný z Čechů si však gól ani asistenci nepřipsal.

Sissons hattrickem zničil Colorado

Duel mezi Coloradem a Nashvillem rozhodl ve prospěch Predátorů hattrickem pětadvacetiletý kanadský útočník Colton Sissons. Jeho spoluhráč Nick Bonino si připsal tři asistence. Úspěch hostů a výhru 4:1 podtrhl v závěru trefou do prázdné branky Hartman.

Těsné vítězství na domácím ledě slavil Anaheim, jenž zvítězil 3:2 nad Calgary. V dresu Plamenů se neprosadil český útočník Michael Frolík.

David Rittich zůstal v pozici náhradního gólmana jen na střídačce Calgary.

Výsledky zápasů NHL
Washington - Pittsburgh 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 28. Ovečkin, 59. Oshie - 13. Crosby.
Colorado - Nashville 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)
Branky: 28. Calvert - 14., 18. a 40. Sissons, 58. Hartman. Střely na branku: 25:34. Diváci: 16.923. Hvězdy zápasu: 1. Sissons, 2. Bonino (oba Nashville), 3. Calvert (Colorado)
Anaheim - Calgary 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)
Branky: 9. Silfverberg, 12. Henrique, 47. Getzlaf - 18. M. Tkachuk, 47. Jankowski. Střely na branku: 24:39. Diváci: 16.461. Hvězdy zápasu: 1. Getzlaf, 2. Manson, 3. Rakell (všichni Anaheim)

Reklama

Související témata: