Hlavní obsah

70 schodů k dokonalosti. Haškův absolutní výkon obdivoval z protější strany ledu i Brodeur

Buffalo/Praha

Debata o tom, kdo je nejlepším gólmanem historie NHL, se v zámoří v posledních letech točí vesměs kolem tří jmen: Patrick Roy, Martin Brodeur a Dominik Hašek. Český brankář ze svého na první pohled prapodivného a neohrabaného stylu vytvořil jedinečnou a nenapodobitelnou značku. Opravdové unikum.

Foto: Profimedia.cz

Dominik Hašek v dresu Buffala.

Článek

Přesně před 25 lety odchytal pardubický rodák jeden ze svých nejlepších zápasů vůbec. V šestém souboji série play off s New Jersey, za které chytal Brodeur, udržel brankář Buffala díky 70 zákrokům nulu a se spoluhráči slavil po gólu Davea Hannana ze 106. minuty výhru 1:0.

„Když Dominik přišel do týmu, dělal věci, které nikdo jiný na světě ani neuměl. Měl tělo jako z gumy," popisoval bývalý kouč brankářů Sabres Mitch Korn.

Haškovi bylo na jaře 1994 už 29 let, měl za sebou renomé z evropských kluzišť, i nevydařenou štaci v Chicagu, kde o něm svérázný Mike Keenan vykládal, že se v brankovišti plácá jako ryba. Hašek se ale předělat nenechal a svou jedinečnost otiskl do dějin NHL.

Když v Buffalu před pár lety vyvěšovali dres s číslem 39, promítalo se i vzpomínkové video, které bylo naprosto výmluvné. Hašek v něm chytal na zádech, na břiše i hlavou, bez hokejky skákal k tyči, mrskal sebou, jen aby zachytil puk a bylo mu srdečně jedno, jak u toho vypadá.

"Zůstanu svůj," mohl by mu k jeho originálním zákrokům zpívat Karel Gott.

Památného večera v Buffalu si Hašek připravil show, na kterou z druhého konce ledu občas nevěřícně hleděl i Brodeur.

„Měl jsem pocit, že tam snad stál i na hlavě," divil se brankář New Jersey a jeho spoluhráči s ním. „Mačkali jsme je, měli jsme asi tak 63 tisíc šancí. A jakých... Ale Hašek byl jako mašina. Zákrok za zákrokem. Všechno chytil," vyprávěla jedna z legend Devils Ken Daneyko.

Velký Haškův zápas se odehrál dva měsíce předtím, než obdržel svou premiérovou Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana základní části. Mezi lety 1994-2001 narušili jeho hegemonii pouze Jim Carey z Washingtonu v roce 1996 a Olaf Kölzig z téhož klubu v roce 2000.

„Do té doby, než trochu zvolnil, tak jsem neměl absolutně šanci Vezinu vyhrát, i když jsem měl třeba lepší statistiky. Kolem Dominika byla aura, že je prostě nejlepší," tvrdil pro ESPN Brodeur.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Hašek

Jejich vzájemný duel z konce dubna 1994 je považován za absolutní gólmanskou klasiku a studijní materiál i pro mnohé současné brankáře.

„Nešlo jen o počet zákroků, ale hlavně o jejich kvalitu. Pro mě je to pořád nejlepší gólmanský zápas dějin," prohlásil bývalý brankář Kevin Weekes, který pracuje jako analytik pro NHL.

Haškových sedmdesát zákroků je čtvrtý nejvyšší počet v dějinách zámořského play off za Kellym Hrudeym, který předvedl 73 zásahů v roce 1987 a dvojicí Ed Belfour, Roberto Luongo, kteří nasbírali shodně 72 úspěšných zákroků v roce 2003, resp. 2007. Stále je to ovšem nejvíc u gólmana, který vychytal nulu.

Holík: Byl trochu jiný

„Ve druhém prodloužení jsem se cítil trochu unavený, ale s hráči v poli to bylo horší. Střely už nebyly tak prudké," tvrdil před čtvrtstoletím Hašek. Jediný, kdo neustále ‚fáral' v dresu Devils, byl Bobby Holík. Ani on ale recept na gól nenašel.

„Byl jsem dobře trénovaný už odmalička. Vybavuju si, že jsem zlomil asi tři hokejky a bál jsem se, aby mi nedošly," líčil syn Jaroslava Holíka. „Když ze mě na druhý den vyprchal všechen adrenalin, dostavila se strašná únava. Já se nikdy v životě nedotkl alkoholu, ale takhle nějak asi vypadá kocovina," dodal Holík. A způsobil mu ji svým čarováním kouzelník Hašek.

„Hrál jsem s ním už před odchodem do Ameriky sezonu v Dukle Jihlava. Byl trochu jiný. Částečně to bylo způsobené tím, že je gólman..., z části asi něčím jiným. Jeho schopnosti ale nepřestanu obdivovat," řekl Holík.

Sedmdesát zákroků z 27. dubna 1994 bylo pro Haška trampolínou, ze které se později odrazil k šesti Vezina Trophy, dvěma Hart Trophy, olympijskému zlatu v Naganu i dvěma Stanley Cupům.

Onen večer mnozí pochopili, že ten nevšedně ohebný Čech je v tom, co dělá, opravdu geniální.

„Někdy bych se na ten zápas ještě rád podíval," přikývl Holík. „Ale jen na sestřih. Nemám na to zase půl dne," rozesmál se osmačtyřicetiletý světoběžník.

Kdo je nejlepším brankářem historie NHL?
Ed Belfour
0,9 %
Martin Brodeur
4,7 %
Ken Dryden
0,6 %
Bill Durnan
0,4 %
Glenn Hall
0,5 %
Dominik Hašek
86,5 %
Jacques Plante
0,6 %
Patrick Roy
3,6 %
Terry Sawchuk
0,8 %
Někdo jiný
1,4 %
Celkem hlasovalo 5267 čtenářů.

Reklama