Hlavní obsah

Washington je na pokraji vyřazení z play-off NHL

TAMPA

Hokejisté Washingtonu s českým brankářem Michalem Neuvirthem jsou na pokraji vyřazení z play off NHL. Nejlepší tým Východní konference po základní části podlehl v třetím utkání 2. kola na ledě Tampy Bay 3:4 a prohrává v sérii už 0:3 na zápasy.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Gólman Washingtonu Michal Neuvirth nezabránil porážce od Tampy Bay.

Článek

Lightning, kteří vyhráli šestý zápas v řadě, rozhodli o vítězství ve 46. minutě, kdy Steven Stamkos a Ryan Malone dvěma góly během 24 sekund otočili skóre na 4:3. Postup do konferenčního finále si může Tampa vybojovat ve středu na domácím ledě, kdy je na programu čtvrtý zápas.

"Nesmíme udělat stejnou chybu" 

"Nesmíme ale polevit. Víme, jak se vyvíjela série mezi Vancouverem a Chicagem. Canucks také vedli 3:0, čtvrtý a pátý zápas však totálně nezvládli a Chicago se dostalo zpět do hry a nakonec prohrálo až v sedmém zápase. Nesmíme udělat stejnou chybu," uvědomuje si Stamkos.

Právě on zavelel k obratu, když v šesté minutě třetí třetiny parádní střelou švihem z mezikruží trefil horní růžek Neuvirthovy branky a vyrovnal na 3:3. Při vítězném gólu pak měli Capitals smůlu, protože puk se do branky odrazil od brusle Ryana Malonea, který si sjížděl před branku na přihrávku.

Steven Stamkos (vlevo) z Tampy zavelel k obratu.foto: Reuters/Mike Carlson

"Je to záhada, jakým způsobem dávají góly. Jako by pokaždé zmáčkli nějaké tlačítko nebo otočili knoflíkem. Vždy, když prohrávají, je to jako by si říkali: 'Nic se neděje, až budeme chtít, stejně vyrovnáme'. Nevím, jak to dělají, ale naprosto nás to vyvádí z míry," přiznal útočník Washingtonu Mike Knuble.

Jeho tým díky třem gólům v druhé třetině vstupoval do posledního dějství za příznivého stavu 3:2, třetí třetina však patřila jednoznačně domácím, kteří soupeře přestříleli v poměru 15:5. "V druhé třetině jsme jen čekali, co se stane, hráli jsme bez nasazení," všiml si trenér Tampy Guy Boucher. "Po přestávce jsme se ale vzchopili a začali hrát zase naši hru. Hráči mají spoustu odhodlání a nemají strach z porážky. Naopak jsou hladoví po vítězství," dodal Boucher.

Kritice neušel ani český gólman

Jeho protějšek Bruce Boudreau se po utkání obrátil s kritikou mimo jiné i na českého gólmana, který si připsal 26 zákroků. "Myslím, že některé góly mohl chytit," prohlásil Boudreau. "Na druhou stranu, za stavu 4:3 nás několika skvělými zákroky dál udržel ve hře. Ztratili jsme rozvahu, pustili soupeře do několika úniků a Michal si s nimi poradil. Bohužel jsme ale nedokázali vyrovnat," dodal Boudreau.

"Byla to situace, kdy se dostali do dvou šancí a dali dva góly," krčil rameny útočník Alexandr Ovečkin nad tím, co se odehrálo ve 46. minutě. "Ale jinak si myslím, že jsme většinu zápasu dominovali my. Jen jsme nedokázali tak dobře využít naše šance. Tampa dobře bránila a opět ji podržel brankář Roloson. Ale ještě není konec. Budeme bojovat a určitě příští zápas vyhrajeme," neztratil odhodlání Ovečkin.

Kesler hrdinou večera

V druhém úterním utkání zvítězili hokejisté Vancouveru v Nashvillu 3:2 v prodloužení a ujali se vedení v sérii 2:1. Rozhodující gól vstřelil v 11. minutě nastavení v přesilové hře hrdina večera Ryan Kesler, který byl i autorem prvního gólu Canucks a na druhý přihrál.

Ryan Kesler z Vancouveru (vpravo) se probudil v pravý čas.foto: ČTK/AP/Mark Humphrey

Kesler, jenž byl v základní části s 41 góly nejlépe střílejícím hráčem týmu společně s Danielem Sedinem, tak po devíti hluchých zápasech konečně zaznamenal své dva první zásahy v letošním play off. Navíc to byl on, kdo v prodloužení vybojoval přesilovou hru, z níž následně vstřelil vítězný gól.

"Rozhodčí mu sežrali teploměr"

V útočném pásmu jej při souboji o puk u mantinelu zahákoval Shea Weber a rozhodčí ho poslali na trestnou lavici. Podle trenéra Nashvillu Barryho Trotze však neprávem. "Byl to klasický teploměr. Kesler si v podpaždí podržel jeho hokejku a rozhodčí mu to sežrali. Bylo to špatné rozhodnutí," zlobil se Trotz. "Je hodně smutné, že nás takový verdikt stál zápas," rozčiloval se samotný Weber.

Soupeř ale samozřejmě celou situaci viděl jinak. "Hákoval mě. Rozhodčí to odpískali správně," konstatoval Kesler, který využil přesilovku po 40 sekundách, když před brankou ideálně tečoval střelu Mikaela Samuelssona od modré čáry.

Statistika 2. kola play off NHL:
Východní konference - 3. zápas:
Tampa Bay - Washington 4:3 (1:0, 1:3, 2:0)
Branky: 12. Bergenheim, 32. Lecavalier, 46. Stamkos, 46. Malone - 21. Knuble, 28. Carlson, 38. Ovečkin. Michal Neuvirth odchytal za Washington 58 minut, z 30 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 86,7 procenta. Střely na branku: 30:32. Diváci: 20.613. Stav série: 3:0.
Západní konference - 3. zápas:
Nashville - Vancouver 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky: 11. Legwand, 54. Ward (Erat) - 22. a 71. Kesler, 44. Higgins. Střely na branku: 30:47. Diváci: 17.113. Stav série: 1:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články