Hlavní obsah

VIDEO: Čech kraluje střelcům NHL. Michálek a všichni za ním. Kde je Ovečkin?

PRAHA

Žádný Kanaďan, Rus, Švéd, Američan. Střelecký part v NHL zatím nejlépe ovládá Čech. Milan Michálek odehrál za Ottawu v této sezóně devětadvacet zápasů a vstřelil osmnáct gólů. Nikdo není lepší. Sedmadvacetiletý rodák z Jindřichova Hradce vládne střelcům. On s číslem devět na dresu.

Foto: Blair Gable , Reuters

Milan Michálek z Ottawy (uprostřed) se raduje z gólu.

Článek

Loni osmnáct, předtím dvaadvacet, další rok dozadu třiadvacet. Počet gólů, které Michálek viděl na konci sezóny ve statistikách po základní části, která má dvaaosmdesát zápasů. Nejvíce jich nastřílel v sezóně 2006/2007, když v dresu San Jose dosáhl na cifru šestadvacet.

Letos Michálek vládne díky své produktivitě. Na brankáře vyslal šestaosmdesát střel a jeho úspěšnost je téměř jedenadvacet procent, což je desáté nejlepší číslo ze všech hráčů NHL. Pokud si český forvard udrží formu, může atakovat padesát tref v tomto ročníku zámořské soutěže, což by byl dvojnásobek jeho nejlepší sezóny.

Útočník Ottawy Milan Michálek přeskakuje gólmana New Jersey Martina Brodeura poté, co vstřelil gól.foto: Reuters

Před sezónou si Michálek přál hlavně zůstat zdravotně v pořádku. To se mu daří. A ne jen to. I přes poslední porážku 4:5 s New Jersey se tým drží na postupové příčce Východní konference do bojů o Stanley Cup. „Doufám, že to vydrží, začátek sezóny se nám povedl, ale o svých osobních cílech nepřemýšlím,“ citoval před pár dny českého útočníka server Ottawacitizen.com.

Ale ani ostatní čeští hráči se neztrácí. O osmé místo se dělí Radim Vrbata z Phoenixu, který dosáhl na čtrnáct gólů. Dvacítku nejlepších atakuje Tomáš Fleischmann z Floridy za dvanáct branek.

Obránce Pittsburghu Matt Niskanen (vlevo) sestřelil útočníka Philadelphie Jaromíra Jágra.foto: Reuters

Synonymem pro střelce byl vždy Rus Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Ten dokázal za sezónu nastřílet i přes šedesát gólů, čtyřikrát se v NHL prostřílel přes padesátku. Letos je ale jen odvarem sama sebe. Trápí se a do statistik si připsal jen devět zásahů a patří mu až 58. místo. Pro takového snajpra podprůměrná pozice.

Stejného počtu gólů jako Ovečkin dosáhl letos také Patrik Eliáš z New Jersey a Jaromír Jágr z Philadelphie. Ten si mohl v posledním utkání polepšit, ale proti Pittsburghu netrefil prázdnou branku. Přesto byl spokojený. Letci vyhráli a fanoušci Tučňáků, se kterými na začátku své kariéry slavil dvakrát Stanley Cup, odcházeli potěšeni, nedal proti jejich týmu gól.

Při zápase proti Pittsburghu se dočkal také od některých bučení. Možná proto nedal gól do prázdné branky. „Tak jsem potěšil všechny fanoušky, sebe zase tím, že jsme vyhráli,“ smál se Jágr, který své zaváhání svedl na negativní energii od bučících fanoušků.

Nejlepší střelci NHL:
1. M. Michálek (Ottawa) 18 branek
2. Kessel (Toronto)
2. Toews (Chicago) oba 17
4. C. Giroux (Philadelphia)
4. Stamkos (Tampa Bay) oba 16
6. Sharp (Chicago)
6. Neal (Pittsburgh) oba 15
8. Vrbata (Phoenix)
8. E. Kane (Winnipeg)
8. Moulson (NY Islanders) všichni 14
...19. Fleischmann (Florida) 12.

Reklama

Související témata: