Hlavní obsah

Někdy je těžší čelit čtrnácti střelám než třiceti, tvrdil Mrázek po své první nule v NHL

Tak se konečně dočkal. Talentovaný český brankář Petr Mrázek z Detroitu nastoupil v letošní sezóně NHL k prvnímu utkání, a hned zdolal jeden mezník. Při výhře Red Wings nad Edmontonem v poměru 5:0 si připsal své první čisté konto v zámořské lize. „Pro mě je to opravdu velký moment,“ neskrýval jedenadvacetiletý hokejista po zápase nadšení.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Kindl gratuluje Mrázkovi po výhře nad Edmontonem k čistému kontu.

Článek
Fotogalerie

Při pohledu do statistik se může zdát, že při pouhých čtrnácti střelách to Mrázek neměl příliž obtížné. Přesto ale po utkání tvrdil, že vydržet soustředěný za podmínek, že na něj jde tak málo střel, může být dost složité

„Občas je opravdu těžší čelit čtrnácti střelám než třiceti. Každé střele totiž musíte věnovat maximální soustředění," vysvětloval po zápase český mladík. Mrázek se během utkání zřejmě nejvíc zapotil v polovině druhé třetiny, když ho v krátké době dvakrát ohrozila hvězda domácích Oilers Ryan Nugent-Hopkins. Brankář Detroitu se vyznamenal především při druhé střele kanadského útočníka.

„Dnes jsme byli hodně dobří v obraně a vycházely nám přesilovky," chválil Mrázek tým. „Obecně jsme hráli opravdu solidně. Věděli jsme, že abychom tyhle kluky porazili, musíme hrát chytře. To jsme splnili," pochvaloval si. Red Wings jsou po třetí výhře v řadě čtvrtí ve Východní konferenci.

Český mladík proti Edmontonu odchytal teprve třetí zápas v NHL. V Detroitu to má hodně těžké. První brankářskou dvojici tam tvoří Kanaďan Jimmy Howard a Švéd Jonas Gustavsson. Oba přitom podávají velmi dobré výkony. Mrázek se dostal letos poprvé do prvního týmu až po Gustavssonově zranění.

Nadto, jak je o Detroitu známo, mladí hráči tam nemají vyšlapanou cestičku. Na šanci musí čekat dlouho, a gólmani to mají pochopitelně ještě komplikovanější. Aktuální jednička Red Wings Howard na farmě odchytal dlouhé čtyři sezóny, než dostal pořádnou šanci v prvním týmu.

V loňské fantastické sezóně v AHL Mrázek ovládal většinu individuálních statistik ligy a své Grand Rapids dovedl k celkovému triumfu v soutěži. Letos se mu na farmě tolik nedaří, paradoxně mu to však při prvním startu v NHL neuškodilo. Jak dlouho se ale udrží v prvním týmu, nemusí záležet jen na něm.

Reklama

Související témata: