Hlavní obsah

Tampa Bay - Detroit 0:4Neprůstřelný Mrázek přiblížil Detroit k postupu. Skvělý Hudler se z něj už raduje

Tampa
Aktualizováno

Petr Mrázek tlačí Detroit k postupu! Český brankář v play off NHL opět předvedl brilantní výkon, a byl tak zvolen první hvězdou utkání. Nulou na ledě Tampy Bay pomohl Red Wings k výhře, po níž jeho tým vede v sérii 1. kola Stanley Cupu 3:2. Nesmírně důležitou postavou postupového vítězství Calgary 7:4 nad Vancouverem byl Jiří Hudler, jenž v rozhodující bitvě získal čtyři body. Na úkor Nashvillu jde v play off dál Chicago, série Washingtonu a NY Islanders je vyrovnaná.

Foto: Douglas R. Clifford, ČTK/AP

Mrázek v ohni. Hokejisté Lightning na bránu Red Wings bušili, jak jen to šlo, ale gól jim to nepřineslo.

Článek
Fotogalerie

Calgary z prvního kola Stanley Cupu postoupilo poprvé za 11 let. Velkou zásluhu na tom měl i Jiří Hudler, jenž byl zvolen druhou hvězdou střetnutí.

Rozhodující šestý zápas byl neskutečným zážitkem Flames, bude však také neuvěřitelně krutou vzpomínkou pro Vancouver. Canucks už vedli v utkání 3:0. První gólman Calgary Hiller se z branky poroučel po dvou obdržených gólech ze dvou střel.

Po prostřední třetině už ale na ukazateli skóre svítilo 4:3. Ve třetím dějství si pak vzal slovo právě Hudler, který v přesilové hře vrátil zápasu rovnovážný stav. Opařený Vancouver pak inkasoval další dvě branky. Jednu z nich také z hole českého forvarda.

„Ani nevím, co říct," rozplýval se po výhře Matt Stajan, který v čase 55:43 utkání svou brankou rozhodl a odnesl si titul první hvězdy zápasu. „Našli jsme cestu. Je to výhra roku. Není snadné porazit tým, jako je Vancouver. V dalším kole play off čeká na Calgary nabitý Anaheim.

Detroit krůček od postupu

Už druhé čisté konto získal třiadvacetiletý Petr Mrázek ve svém celkově teprve pátém zápase play off NHL.

„Oproti předešlým dvěma zápasům jsme nemuseli nic moc měnit. Je to vyrovnaná série a ani na jedné straně nebylo moc šancí ke gólu. Musíme pokračovat v naší hře a pokusit se to příště ukončit," řekl kapitán Detroitu Henrik Zetterberg.

Tampa Bay začala v pátém utkání lépe, do vedení se ale v úplném závěru třetiny zásluhou Sheahana dostali hosté, ve druhé třetině pak Detroit přidal další branku. Domácí hokejisté hodně tlačili ve třetí třetině, pět minut před koncem je však brankou na 3:0 zchladil Dacjuk. Skóre už pak gólem do prázdné brány Lightning dostalo jen kosmetickou úpravu. Český obránce Marek Židlický odehrál za Red Wings 15 a půl minuty.

Uklidňující náskok získal Detroit ve druhé třetině, jež byla podle Mrázka klíčová pro vývoj utkání. „Ve druhé třetině hrála obrana opravdu skvěle. „Myslím, že Tampa se k první střele dostala asi až po 10 minutách. Vyvíjeli jsme na její hráče velký tlak v útočném i středním pásmu. Oni se tak ani nemohli dostat do našeho," řekl český mladík.

Detroit může v příštím zápase rozhodnout o svém postupu na domácím ledě.

Neuvirth stále na střídačce

Do druhého kola Stanley Cupu se dostalo Chicago, jež v posledním utkání přehrálo Nashville 4:3, celou sérii si pak podmanilo poměrem 4:2.

A to museli Blackhawks dotahovat dvoubrankovou ztrátu. Nejprve prohrávali 0:2, poté 1:3. Nakonec rozhodl elitní chicagský obránce Duncan Keith gólem v 57. minutě utkání.

Navzdory nepovedenému minulému zápasu dostal v brance Islanders před Neuvirthem přednost opět Jaroslav Halák.

A newyorský tým jistě nelitoval. Slovenský brankář si v utkání s Washingtonem připsal 38 úspěšných zákroků a Islanders vyhráli nad Capitals 3:1. Vynutili si tak sedmý zápas série.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Tampa Bay - Detroit 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky: 20. Sheahan, 36. Miller, 56. Dacjuk, 59. DeKeyser. Střely na branku: 28:30. Brankář Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas a z 28 střel neinkasoval. Diváci: 19.204. Hvězdy zápasu: 1. Mrázek, 2. Kronwall, 3. Ericsson (všichni Detroit). Stav série: 2:3.
Východní konference - 6. zápas:
NY Islanders - Washington 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky: 7. Tavares, 51. Kuljomin, 60. Clutterbuck - 20. Carlson. Střely na branku: 38:39. Diváci: 16.170. Hvězdy zápasu: 1. Kuljomin, 2. Tavares, 3. Clutterbuck (všichni NY Islanders). Stav série: 3:3.
Západní konference - 6. zápasy:
Chicago - Nashville 4:3 (3:3, 0:0, 1:0)
Branky: 11. Sharp, 13. Toews, 20. P. Kane, 57. Keith - 2. a 9. J. Neal, 12. Cullen. Střely na branku: 32:25. Diváci: 22.171. Hvězdy zápasu: 1. Keith (Chicago), 2. J. Neal (Nashville), 3. Sharp (Chicago). Konečný stav série: 4:2.
Calgary - Vancouver 7:4 (1:3, 2:1, 4:0)
Branky: 18. a 60. Ferland, 47. a 60. Hudler, 22. Monahan (Hudler), 26. Gaudreau (Hudler), 56. Stajan - 3. McMillan, 8. Hansen, 10. Vrbata, 31. Sbisa. Střely na branku: 33:22. Diváci: 19.289. Hvězdy zápasu: 1. Stajan, 2. Hudler, 3. Ferland (všichni Calgary). Konečný stav série: 4:2.

Reklama

Související témata:

Pavouk - NHL 2015

  • Osmifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Ottawa Senators - logo Ottawa Senators
    4 : 2
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 3
  • New York Rangers - logo New York Rangers Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 3
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    2 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets
    4 : 0
  • Vancouver Canucks - logo Vancouver Canucks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    2 : 4
  • New York Rangers - logo New York Rangers Washington Capitals - logo Washington Capitals
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 0
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    4 : 1
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks
    4 : 3
  • Finále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4