Hlavní obsah

Vaněček v AHL vychytal nulu, Kovář skóroval proti farmě Islanders

New York

Český hokejový brankář Vítek Vaněček z Hershey udržel poprvé v této sezóně nižší zámořské soutěže AHL čisté konto. Dvaadvacetiletý odchovanec Havlíčkova Brodu pomohl 25 úspěšnými zákroky k vítězství farmy Washingtonu na ledě Charlotte 2:0. Premiéru si v dresu Providence odbyl útočník Jan Kovář, jenž přispěl gólem k vítězství 5:3 nad Bridgeportem, který je farmou New Yorku Islanders, s nímž zkraje sezóny ukončil spolupráci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Vaněček si připsal v celkově 77. zápase v AHL osmou nulu. V této sezoně za Hershey odchytal pět utkání s průměrem 2,37 branky na zápas a s úspěšností zákroků 91,7 procenta.

Vicemistr světa ze šampionátu hráčů do 18 let z roku 2014, jehož si Washington vybral v témže roce v druhém kole draftu na 39. místě, stále čeká na premiéru v NHL v dresu letošního vítěze Stanleyova poháru. Vaněček má poslední rok platný tříletý nováčkovský kontrakt.

Za Charlotte ani ve druhém utkání nebodoval devatenáctiletý útočník Martim Nečas, který se na farmu přesunul ve čtvrtek z Caroliny. Za tu dvanáctý hráč loňského draftu sehrál v tomto ročníku sedm zápasů a zaznamenal gól a asistenci. V pátečním utkání proti Hershey se ale Nečas podílel na výhře 4:3 po samostatných nájezdech trefou v rozstřelu na konečných 2:0.

Osmadvacetiletý Kovář dostal v Providence na farmě Bostonu šanci ukázat své umění a následně asi po třech týdnech se podle jeho agenta Alana Walshe rozhodne o jeho možnostech uzavřít znovu kontrakt v NHL. Dosavadní opora Magnitogorsku v KHL v červenci podepsala roční jednocestnou smlouvu na dva miliony dolarů s New York Islanders, ale do kádru se Kovář nedostal a kontrakt byl před jedenácti dny ukončen.

Debut za Providence prožil Kovář paradoxně proti Bridgeportu, kam byl formálně poslán před necelými třemi týdny z Islanders, ale tam mu klub nedal šanci a místo toho s ním po zařazení na listinu volných hráčů ukončil spolupráci.

Kovář po 41 sekundách třetí třetiny zvýšil na 4:1. Po rychlém protiútoku gólman Jeremy Smith jeho první forhendový pokus vyrazil, ale odchovanec Písku následně uspěl z dorážky bekhendem. Účastník pěti mistrovství světa i únorových olympijských her v Pchjongčchangu, který za uplynulých pět let nasbíral v KHL v 368 zápasech 377 bodů za 129 branek a 248 asistencí, má s Providence uzavřený zkušební kontrakt.

První gól v AHL vstřelil také osmnáctiletý útočník Martin Kaut, který pomohl k vítězství celku Colorado Eagles nad Ontariem 5:3. Ve 49. minutě získal Eagles vedení 3:2. Pro odchovance Žďáru nad Sázavou a bývalého hráče Pardubic to byl v šestém utkání v AHL druhý bod. Kauta draftoval celek Colorado Avalanche letos v prvním kole na 12. místě a uzavřel s ním následně tříletý nováčkovský kontrakt.

Za Eagles nastoupil i brankář Francouz, který díky 22 zákrokům oslavil i při čtvrtém startu v AHL vítězství. Osmadvacetiletý účastník pěti světových šampionátů i olympijských her v Pchjongčchangu podepsal v květnu jako nedraftovaný volný hráč roční jednocestnou smlouvu s Avalanche a vydal se bojovat o NHL po třech letech strávených v Čeljabinsku v KHL.

Reklama

Související témata: