Hlavní obsah

Slováci před hokejovým problémem! Nechají si trenéra? Je to čerstvé, reaguje šéf svazu

Bratislava
Aktualizováno

Odklad o rok. To už je jasné. A asi se to dalo očekávat. Slovenský hokej však s ročním odkladem srpnového turnaje závěrečné fáze kvalifikace o start na zimních olympijských hrách v Pekingu 2022 musí řešit nový problém. Současnému reprezentačnímu trenérovi Craigovi Ramsaymu má kontrakt vypršet právě na konci srpna 2020, tedy po předpokládaném skončení kvalifikace v původním termínu letos v srpnu.

Foto: hockeyslovakia.sk

Ilustrační foto.

Článek

Hrát se má na Slovensku, v Lotyšsku a Norsku, o rok se však vše posouvá. Pro vedení slovenského hokeje přesunem vyvstala nová otázka.

Bude u toho ještě Ramsay? Nesáhnou už pro celou příští sezonu a tím i pro další MS v Bělorusku a Lotyšsku ke změně? "S Craigem jsme zatím domluveni tak, že jeho kontrakt je zmrazený. Když budeme vědět, jaký je další program národního týmu a jaké jsou další akce, tak se budeme bavit, jak jej znovu aktivovat. Zatím je to čerstvá zpráva a neměli jsme čas to řešit," reagoval prezident Slovenského svazu ledního hokeje (SZLH) Miroslav Šatan pro hockeyslovakia.sk.

Olympijská kvalifikace se přesouvá na 26.-29. srpen 2021, rozhodnutí podléhá ještě schválení exekutivy Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

"Zatím jsme nebyli v žádné fázi přípravy, protože jsme čekali na rozhodnutí IIHF. Pro nás je toto lepší možnost, protože hrozilo, že se bude hrát bez diváků. Tím, že se kvalifikace odloží, budeme mít více času na přípravu a je větší šance, že tam budou i diváci," pustil se Šatan do širších úvah.

"Máme štěstí, že máme stále čas na to, aby se tyto turnaje odehrály. I přesun na srpen 2021 dovolí účastníkům, aby měli k dispozici nejlepší hráče," řekl webu IIHF prezident federace René Fasel. Srpnový termín opět dá jednotlivým zemím čistě teoretickou možnost využít v kvalifikaci hráče působící v NHL či v dalších soutěžích v Severní Americe. Ale jak vše bude vypadat doopravdy, ukáže teprve dlouhodobý vývoj pandemie.

Účast na hrách si zajistí vítězové skupin a doplní pořádající Čínu a na základě světového žebříčku kvalifikované Kanadu, Rusko, Finsko, Švédsko, Česko, USA, Německo a Švýcarsko.

Na Slovensku budou bojovat o postup vedle domácí reprezentace také Bělorusko, Rakousko a Polsko, v Lotyšsku Francie, Itálie a Maďarsko, v Norsku Dánsko, Korea a Slovinsko. Rada IIHF také schválila konání kongresu virtuální formou předběžně na 10. června. Původně se měl konat tradičně na konci květnového mistrovství světa, ale to letošní v Lausanne a Curychu bylo kvůli pandemii zrušeno.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 52. min Živě
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko