Hlavní obsah

Slovenský hokejista díky kempu pro děti unikl teroristickému útoku v Nice

Nice

Štěstí v neštěstí měl minulý čtvrtek slovenský hokejista Milan Varga. Nebýt hokejového kempu pro děti, zúčastnil by se dvaatřicetiletý obránce hrající druhou nejvyšší francouzskou soutěž za Nice minulý čtvrtek tradičního ohňostroje ve městě k výročí dobytí Bastily. Právě během něj najel Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel s 19tunovým kamiónem na pobřežní promenádu pro pěší. Teroristický útok nepřežilo 84 lidí, dalších 300 utrpělo zranění.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Mohamed Lahouaiej Bouhlel za volantem kamiónu ve francouzské Nice zavraždil 84 lidí.

Článek

„V době útoku jsem byl doma. Za normálních okolností bych byl mezi oslavujícími lidmi, ale právě teď máme týdenní hokejový kemp s dětmi a ráno jsem tak musel vstávat," vyprávěl v rozhovoru pro server hokej.sk Varga, který v Nice působí už tři roky.

„Promenáda měla být během celé show spojené s ohňostrojem uzavřená. Proto nechápu, jak se tam dostal kamión. Kde byly bezpečnostní složky? Holland (francouzský prezident) přitom vyhlásil výjimečný stav, který stále platí," podivoval se Varga.

Teď už si některé věci dvakrát rozmyslí

Přiznává, že po čtvrtečním teroristickém útoku se už v jihofrancouzském městě nebude cítit tak bezpečně, jako tomu bylo dřív. „Až doteď bylo Nice nádherným turistickým městem s množstvím atrakcí. Nepociťovali jsme žádný strach a terorismus se nás jakoby netýkal. Po téhle noci je všechno jinak a člověk si už nebude moct lehnout na pláž bez myšlenek na to, co všechno se může stát," tvrdí Varga, který si zahrál slovenskou extraligu za Košice, Liptovský Mikuláš nebo Žilinu.

„Opravdu se nabízí otázka, jestli ve Francii nejsou až příliš benevolentní k lidem, kteří sem přicházejí hlavně z arabských zemí. Žiju tady celoročně, ale teď si některé věci dvakrát rozmyslím. V nejbližší době určitě nepůjdu na žádnou z akcí, kde se shromažďuje hodně lidí," tvrdí obránce, jenž byl v uplynulé sezóně zvolen do All-star týmu druhé francouzské ligy.

Reklama

Související témata: