Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:0Velká bída! Říha prohrál i podruhé, Češi na Finy vůbec nestačili a skončí poslední

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Ruotsalainen 1 : 0
27. Nättinen 2 : 0
33. Manninen 3 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Ani na druhý pokus se trenér Miloš Říha vítězství na střídačce české hokejové reprezentace nedočkal. Národní tým po matném výkonu po zásluze podlehl v Helsinkách domácím Finům 0:3 a bez ohledu na výsledek nedělního zápasu s Rusy mají už teď Češi jistotu, že na turnaji Karjala obsadí poslední čtvrté místo.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Patrik Bartošák inkasuje první gól v zápase s Finy.

Článek

Start utkání se proti původnímu plánu kvůli slavnostnímu ceremoniálu, při němž byl ke stropu Hartwall Areny slavnostně vyvěšen dres někdejšího vynikajícího finského obránce Kimmo Timonena, opozdil o pětadvacet minut a neplánovaná přestávka mnohem více poznamenala české hokejisty.

Ti totiž byli od samého úvodu pod velkým tlakem domácích, kteří mohli jít do vedení už v úvodní minutě ze své první střely, Bartošáka ale nejprve zachránila tyčka a při dorážce pak vítkovický gólman vytáhl skvělý zákrok lapačkou.

Češi i s debutanty Štenclem a Pavlíkem v sestavě však nápor přečkali bez úhony a po deseti minutách byli naopak blízko vedení oni, jenže i Finům pomohla při zakončení Tomáška branková konstrukce. V třinácté minutě už se skóre měnilo. Obránce Musil nezachytil nabrusleného Ruotsalainena, který po blafáku do bekhendu poslal puk mezi Bartošákovy betony.

Finové diktovali tempo

Šlo o logické vyústění dosavadního průběhu hry, protože tým Suomi diktoval tempo hry, byl mnohem pohyblivější a Říhově družině dělal obrovský problém už jen přechod přes střední pásmo. Přesto mohlo být ještě do první přestávky vyrovnáno, když Finové chybovali při vlastní přesilovce v rozehrávce, Kousal ale brankáře Vehviläinena ani nadvakrát nepřekonal.

Na začátku druhé třetiny se sice obraz hry na chvilinku vyrovnal, pak ale vyrobil obrovskou hrubku Krejčík. Obránce působící ve finské Raumě si před vlastní brankou nevšiml, že má za zády Nättinena, jenž ho obral o puk a zvýšil náskok domácích.

A Krejčíkův nepovedený večer bohužel dál pokračoval. Poté, co Češi na přelomu poloviny duelu nevyužili své první dvě přesilovky, přišel dvojnásobný extraligový šampion s Kometou o kotouč ve středním pásmu a Manninen trestal přesným pokusem mezi betony Bartošáka.

Od třetí třetiny se do sestavy českého týmu dostal i obránce Michal Jordán, jenže jen na jedno střídání. Ne kvůli zranění, nýbrž proto, že švédští rozhodčí odhalili, že chybí v zápise o utkání. Proto zadáka Chabarovsku zase spěšně poslali zpátky do kabiny. Tak nějak symbolický moment českého sobotního vystoupení...

Říhovi svěřenci zakončí Karjalu v neděli od 12:30 SEČ proti Rusům, ani případná výhra ale na konečné čtvrté příčce nic nezmění

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - ČR 3:0 (1:0, 2:0) po druhé třetině
Branky a nahrávky: 13. Ruotsalainen (Pesonen, Kivihalme), 27. Joonas Nättinen, 33. Manninen. Rozhodčí: Holm, Nord (oba Švéd.) - Jusi, Niskaken (oba Fin.).
Finsko: Vehviläinen - Vittasmäki, Eronen, Kivihalme, Hakanpää, Ohtamaa, Pokka, Lehtonen, Lindbohm - Manninen, M. Aaltonen, Hartikainen - Pesonen, Ruotsalainen, Leskinen - Rajala, Palve, Pakarinen - Turunen, Tyrväinen, Joonas Nättinen. Trenér: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.
ČR: Bartošák - Kolář, Nakládal, M. Doudera, Krejčík, Zámorský, D. Musil, Štencel - Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík - H. Zohorna, Kousal, Tomášek - Řepík, R. Hanzl, R. Pavlík - Lenc, Horák, P. Zdráhal. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

.

Reklama