Hlavní obsah

Rachna kachna, Jágrův večer i jeho hattrick. IIHF vybrala top 10 akcí Čechů z MS. Která je ta vaše nej?

Samozřejmě že nemůže chybět rána Karla Rachůnka, kterou osm vteřin před koncem základní hrací doby poslal semifinále se Švédy do prodloužení, a i díky tomu skončilo MS 2010 zlatem. Samozřejmě došlo i na gól Jaromíra Jágra, kterým o pět let později rozhodl čtvrtfinálovou bitvu s Finy na domácí půdě. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) zveřejnila na svém Twitteru video nejlepších deseti akcí (bez konkrétního pořadí) české reprezentace z posledních deseti světových šampionátů. Kterou z nich považujete za tu nej?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr oslavuje svůj rozhodující gól ve čtvrtfinále domácího MS 2015 proti Finsku.

Článek

1) Do konce semifinále MS 2010 proti Švédsku zbývalo jen osm vteřin, když Jakub Voráček poslal puk od zadního mantinelu před branku a Karel Rachůnek dělovkou propálil gólmana Gustavssona. „Rachna kachna, to to letělo!" řval komentátor Robert Záruba. Češi zápas vyhráli v nájezdech a postoupili do finále proti Rusku.

2) Jaromír Jágr si v 57. minutě čtvrtfinále MS 2011 krásně vyměnil puk s Tomášem Plekancem, následně překonal amerického gólmana Conklina, čímž zkompletoval hattrick a uzavřel na konečných 4:0. Tým vedený koučem Hadamczikem nakonec v Bratislavě bral bronz.

3) Znovu MS 2010, tentokráte finále proti sborné. Po příhře Karla Rachůnka stačilo kapitánovi Tomáši Rolinkovi k usměrnění puku za záda brankáře Varlamova nastavit jen hůl. Češi vedení trenérem Růžičkou tak od 39. minuty vedli 2:0, nakonec zvítězili 2:1 a získali svůj dosud poslední titul mistrů světa.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Čechů Tomáš Rolinek překonává ve finále MS 2010 ruského gólmana Varlamova.

4) Před dvěma lety vypadli se svým Bostonem ve druhém kole play off NHL, načež se Davidové Pastrňák s Krejčím rozhodli posílit nároďák na MS v Kodani. Ještě v den svého příjezdu šli do zápasu základní skupiny s Ruskem, ze kterého si udělali svou show. Krejčí k výhře 4:3 v prodloužení pomohl gólem a třemi asistencemi, Pastrňák dvěma zásahy a nahrávkou. V nastaveném čase rozhodl po vzájemné spolupráci Pastrňák, který zpoza branky nachytal gólmana Košečkina.

5) Na stejném šampionátu porazili Češi na úvod po prodloužení i Slováky. Zápas rozhodl gól Dmitrije Jaškina, když bekhendem překonal brankáře Čiliaka.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Jaškin rozhoduje na MS 2018 v prodloužení zápas se Slovenskem.

6) Opět semifinále v roce 2010 proti Švédům. V samostatných nájezdech nejprve uspěl Lukáš Kašpar, vítěznou trefu pak střelou mezi Gustavssonovy betony obstaral Jan Marek.

7) Na Švédy Češi narazili i v roce 2016. V základní skupině prohrávali po první třetině 0:2, přesto nakonec brali všechny body za triumf 4:2. I díky vyrovnávacímu gólu Jana Kováře, jehož střílenou přihrávkou vybídl Jakub Jeřábek.

8) Domácí šampionát 2015, památné čtvrtfinále s Finy a večer Jaromíra Jágra. Výhru 5:3 režíroval dvěma góly a jednou asistencí. V 55. minutě si za stavu 3:3 vyjel zpoza branky a překonal gólmana Rinneho, načež slavil se zdviženýma rukama a pohledem ke stropu O2 areny. Češi ale nakonec na medaili nedosáhli a skončili čtvrtí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr se raduje z rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále mistrovství světa 2015 proti Finsku.

9) Kuriózní trefa Radko Gudase z loňského šampionátu v Bratislavě proti Itálii. Řízný zadák napřáhl ještě na vlastní polovině a brankář Marco de Filippo Roia si s pukem překvapivě neporadil.

10) Rovněž MS 2019 a úvodní duel základní skupiny se Švédy. Jakub Vrána při svém reprezentačním debutu rozhodl o výhře 5:3 dvěma góly. Svůj druhý vstřelil po rychlém protiútoku přesnou ranou na vyrážečku gólmana Lundqvista.

Který moment se vám líbil nejvíce?
Gól Rachůnka v semifinále MS 2010 proti Švédsku
81,7 %
Trefa Jágra, jíž zkompletoval hattrick ve čtvrtfinále MS 2011 proti USA
6,4 %
Branka Rolinka ve finále MS 2010 proti Rusku
0,9 %
Vítězný gól Pastrňáka v prodloužení proti Rusku na MS 2018
2 %
Jaškinův zásah v prodloužení proti Slovensku na MS 2018
0,4 %
Vítězný nájezd Marka v semifinále MS 2010 proti Švédsku
0,9 %
Gól Kováře na MS 2016 proti Švédsku
0,6 %
Vítězná branka Jágra ve čtvrtfinále proti Finsku na domácím MS 2015
4,1 %
Kuriózní gól Gudase od červené čáry proti Itálii na MS 2019
1,1 %
Druhý gól Vrány proti Švédsku na MS 2019
1,9 %
Celkem hlasovalo 5983 čtenářů.

Reklama

Související témata: