Hlavní obsah

Agresivní Rusové si na moskevském turnaji vyšlápli na český výběr

MOSKVA

Zdolat Rusy po čtyřech a půl letech na jejich ledě se českým hokejistům v sobotu nepodařilo. V moskevské Megasport Areně podlehli svěřenci trenéra Růžičky ve druhém utkání Channel 1 cupu domácím 2:5. Skalpem sborné by se národní tým přiblížil celkovému prvenství v turnaji, ale úřadující mistři překvapení nepřipustili. Za český výběr se trefili Jakub Klepiš z trestného střílení a Jan Marek.

Článek

Češi začali z pohledu celkového vývoje turnaje důležitý zápas o poznání lépe a v samém úvodu uzamkli Rusy téměř na minutu v jejich obranném pásmu. Kutlákovu ránu však pokryl gólman Barulin a Vašíček mířil nad. Tím však útočné manévry českých hokejistů pro první třetinu prakticky skončily.

Na druhé straně se otevřel prostor před Morozovem, ale brankář Kopřiva byl pozorný. Důležitost a prestiž dnešního souboje dokumentovala i skutečnost, že první potyčka přišla již na konci páté minuty, kdy byla na ledě Markova formace.

Vedení se ujali domácí

Krátce nato šli domácí do vedení. Přečíslení Rusů dva na jednoho se zakončením Zinovjeva sice ještě český gólman pokryl, ale akce pokračovala, Mozjakin našel od hrazení Sušinského, který bekhendem prostřelil Kopřivu mezi betony.

V deváté minutě mohl zvýšit Ščastlivyj, Kopřiva si však prostor u levé tyče dobře pohlídal. Stejně dobře si český gólman vedl i při Nikulinově ráně od modré čáry, jež prošla skrze chumel hráčů, ale Kopřiva stihl na poslední chvíli zareagovat. Při první ruské přesilovce na konci 11. minuty promarnil stoprocentní šanci Kornějev, když po Saprykinově křížné přihrávce těsně minul.

Rusové z tlaku vytěžili další branku

Tlak Rusů neustával a Růžičkova ekipa se k ohrožení Barulina prakticky nedostávala, o čemž svědčily pouhé čtyři střely na ruskou branku v prvním dějství. V polovině 17. minuty navíc zvýšil Zaripov na dvoubrankový rozdíl a nadšení domácí fanoušci rozjeli v Megasport Areně mexickou vlnu.

Také na počátku druhé dvacetiminutovky byli Rusové aktivnějším týmem, ale český výběr se osměloval čím dál častěji. V 25. minutě pálil z mezikruží Marek, Barulin vyrazil jeho pokus hřbetem lapačky těsně nad. Na druhé straně jeli Rusové dva na jednoho, Saprykina však vychytal Kopřiva. Vzápětí se strhla mela, při níž na ledě dlouho bojovali Pilař právě se Saprykinem a pošťuchovaly se i další dvojice hráčů.

Češí se ve druhé části zlepšili

Krátce poté to zkusil Hlinka, po jehož ráně měl ideální příležitost ke snížení Čermák, s dobře mířenou střelou z mezikruží si však Barulin poradil. V 28. minutě ujel v oslabení Marek, tváří v tvář Barulinovi sice pálil nad, ale byl přitom hákován Nikulinem. Nařízené trestné střílení proměnil blafákem do bekhendu Klepiš.

Chvilku nato musel na trestnou lavici Zinovjev, Rolinek zavezl puk do útočného pásma, našel mezi kruhy číhajícího Marka a ten s přehledem vymetl pravý horní růžek Barulinovy branky. Rusové očividně znervózněli, ale další českou šanci přežili a vzápětí sami opět zvyšovali svůj tlak.

Vítěznou branku dal agresivní Radulov

Radulovovu střelu zápěstím zlikvidoval Kopřiva, ovšem právě Radulov poslal v 34. minutě svůj tým znovu do vedení. Při signalizovaném vyloučení Čechů si ve skrumáži před Kopřivou přikopl puk a poslal ho za záda českého gólmana.

Blízko vyrovnání byl Vampola při teči Pilařova nahození od modré, ale mířil těsně vedle. V 36. minutě vypálil od modré čáry Krstev, ale Červenka zamířil z dorážky pouze do Barulinovy lapačky.

Ve vypjatém závěru přidali domácí dva góly

Na začátku třetí třetiny hráli Rusové půlminutu v pěti proti třem, Kopřiva však odolal. Po chvilce hráli klasickou přesilovku i čeští reprezentanti, nadějný pokus vyslal na branku sborné Irgl, jenže Barulin polovysokou ránu vykopl betonem. V 52. minutě Saprykinovu dorážku z bezprostřední blízkosti při Červenkově vyloučení zlikvidoval Kopřiva a udržel tak český tým ve hře.

V samém závěru potvrdili výhru sborné Saprykin a Kuljaš, jehož nekompromisní dorážku přes Kopřivovu hokejku potvrdil videorozhodčí. Po Saprykinově gólu se navíc strhla druhá větší bitka, v níž hrál znovu prim Pilař, tentokrát v duelu s Radulovem.

Rusko - Česká republika 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Sušinskij (Mozjakin), 17. Zaripov (Těreščenko), 34. Radulov (Saprykin), 58. Saprykin (Gorovikov, Radulov), 60. Kuljaš (Višněvskij, Jašin) - 28. Klepiš z tr. střílení, 30. Marek (Rolinek). Rozhodčí: Persson, Rönnmark (oba Švéd.) - Birin, Medvěděv (oba Rus.). Vyloučení: 13:17, navíc Kornějev (Rusko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 12 500..
Rusko: Barulin - Proškin, I. Nikulin, Tverdovskij, Kornějev, Kuljaš, Višněvskij, Aťjušov, Varlamov - Morozov, Těreščenko, Zaripov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Michnov, Ščastlivyj, Jašin - Sušinskij, Zinovjev, Mozjakin. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Česká republika: Kopřiva - Pilař, Čáslava, Krstev, Sičák, Kutlák, Blaťák, Zíb, Skrbek - Květoň, Čermák, Hlinka - Irgl, Marek, Rolinek - Starý, Vašíček, Vampola - Klepiš, Červenka, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko