Hlavní obsah

Jágr hraje, jako by byl o deset roků mladší, říká Hadamczik a velebí Hertla

Praha

Příští týden mu mají hráči působící v Evropě na Karjala Cupu dokázat, že si zaslouží být v nominaci pro únorové olympijské hry v Soči. Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik však pochopitelně pečlivě monitoruje i české hráče v NHL. „Kdybych dělal konečnou nominaci nyní, měl bych jasno o padesáti procentech sestavy. Někteří hráči ještě nedosahují výkonnosti z loňské sezóny, další před sezónou vyměnili klub a zvykají si na nový,“ říká Hadamczik.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik na středeční tiskové konferenci v Praze.

Článek

Klub změnil i jednačtyřicetiletý Jaromír Jágr, který se však v New Jesrey zadaptoval velice rychle a je nejproduktivnějším hráčem Ďáblů...

Devils dlouhodobě nemohli vyhrát a opírají se, což je pro mě trošku záhadou, právě o Jardu Jágra. Klobouk dolů před ním, protože hlavní tón mužstvu měli dávat jiní hráči. A oni teď čekají na Jardu, aby rozhodoval zápasy nebo přihrával na góly. Mám radost, že i po změně klubu a ve svém věku dokazuje, že jeho výkonnost je taková, jako by byl o deset roků mladší. To je velké plus. S Patrikem Eliášem, který se dostává z nemoci, hrají první útok a to mě uspokojuje.

Uvažujete tedy, že byste je spolu nechal hrát i na olympiádě?

To bychom předcházeli, ještě nevíme, jak to bude dál. Kdyby hráli mimořádně dobře, chtěl bych slyšet jejich názor, jestli chtějí nastupovat spolu, a ten bych respektoval. Pokud to až tak velkolepé nebude, jsem pořád přesvědčen, že k Jardovi nejvíce jako centr patří Plekanec.

Co říkáte na výkony Tomáše Hertla, který si ve své premiérové sezóně hned podmanil NHL a je jedním z klíčových hráčů San Jose?

To je v naší české zemi to největší překvapení! Má famózní start a jenom potvrdil, že jeho výkonnost je stejně kvalitní jako na mistrovství světa, kde mu chyběly jen góly. Přeji mu, ať to vydrží. Pokud tomu tak bude, má velký předpoklad se do týmu pro Soči vejít.

Co další hráči z NHL, kteří vás mile překvapili?

Velkým překvapením pro mě jsou mladí hráči v Tampě. V první lajně hraje Gudas, nastupují i Šustr s Palátem. Trošku jsem byl zklamán, že málo šancí dostával Martin Erat. Hned když ale nastoupil ve druhém útoku, odehrál šestnáct minut, měl spoustu nahrávek a hrál dobře.

Těší vás forma Jiřího Hudlera, který září v Calgary a aktuálně je nejproduktivnějším Čechem v sezóně?

Musím říct, že prožívá jednu ze svých nejlepších sezón. Když hrál v Detroitu vedle hráčů, jako je třeba Zetterberg, bylo to pro něj jednodušší. Teď je v týmu, kde musí právě on pomáhat spoluhráčům, a zatím předvádí velmi dobré výkony. I on si říká o to, abychom o něm uvažovali.

Dělají vám naopak starost výkony Jakuba Voráčka z Philadelphie a Jiřího Tlustého z Caroliny, kteří letos zatím nenaplňují pověsti střelců?

Čekal jsem od nich trochu víc, protože to byli lídři prvních lajn. Ale sezóna je v plném proudu a hodnocení si necháme na konec prosince. Pak si teprve budeme tvořit názory, jestli je jejich výkonnost průměrná, nebo nadprůměrná a to dlouhodobě, nebo krátkodobě. Právě proto vyzývám i některé hráče z české a ruské ligy, aby se vydali na maximum, abych věděl, co od nich čekat. Protože olympiáda bude soubojem nejlepších hráčů na světě, ještě o stupeň víc než na mistrovství světa. Musíme mít tým silných hráčů a bojovníků, nemůžeme posbírat jen technické hokejisty, kteří by to chtěli hrát jen rukama a hlavou a nechali by si vnutit hru soupeře.

Jak byste hodnotil výkony gólmanů Ondřeje Pavelce s Michalem Neuvirthem?

U Neuvirtha je těžké něco hodnotit, protože ve Washingtonu nechytá pravidelně. Tím pádem je narušena i jeho psychika. Už je ve středním věku a potřeboval by chytat stabilně, aby cítil důvěru a zodpovědnost za tým. To Pavelec dostává ve Winnipegu hodně důvěry. Jeho výkony jsou dobré, někdy sice dostane více gólů, ale to je dané i stylem hry mužstva. Jsem s ním spokojený.

Když byste se měl rozhodnout teď, vzal byste do Soči Pavelce a dva gólmany z Evropy?

Ano, protože evropští gólmani chytají, jsou v plné zátěži a všichni jsou jedničkami svých týmů (má na mysli Alexandra Saláka z Petrohradu, Jakuba Kováře z Jekatěrinburgu a Jakuba Štěpánka z Čerepovce - pozn. aut.). To je velká výhoda.

Počítáte, že jedničkou bude v Soči Pavelec?

Když bude zdravý a mít výkonnost, bude začínat jako první gólman. Není důvod o tom mlžit.

Jste připravený v nominaci i trochu zariskovat a zařadit do ní třeba mladíky Paláta s Gudasem, kteří pod vámi dosud nikdy nehráli?

Riskovat bych nechtěl. Chtěl bych být přesvědčený o tom, že daný hráč, který v národním týmu ještě nebyl, má takovou výkonnost, že do reprezentace patří. Musí mít dobrý pohyb, být agresivní, nedělat fauly a být akceptovatelný pro partu. Takového hráče budu chtít. Všechny, které nakonec nominuji, chci vidět, mluvit s nimi a sdělit jim role, které budou mít. Samozřejmě také chci, aby lídři, kteří naši zemi dlouhodobě proslavují hokejem, měli jasnou důvěru, že tým potáhnou. Zbytek se musí přidat.

Je pro vás složitější skládat obranu, nebo útok?

V obraně máme hráčů méně, zatímco v útoku, když se podíváte na hráče z NHL, vám vycházejí čtyři kompletní lajny a ještě vám dva hráči nadbývají. U každého si musíme udělat plusy a mínusy a podívat se také na to, jaké typologické hráče potřebuje tým. Bude to složité.

Je pro hráče působící v Evropě, kteří se teď zúčastní Karjaly a pojedou i v prosinci na další podnik Euro Hockey Tour do Ruska, s ohledem na boj o nominaci do Soči výhodou, že hrají na širším kluzišti, na kterém se budou hrát i olympijské hry?

Zkušenost ze závěru minulé sezóny nám jasně ukázala, že někteří hráči z NHL se na větší hřiště nedokázali okamžitě adaptovat. Tento fakt proto ve výběru musíme brát jako bernou minci. Budeme brát odolné a zkušené hráče.

O kom ještě Hadamczik mluvil
Radek Martínek, obránce Islanders
Jsem rád, že začal hrát, pro mě je to charakterní hráč. Když nastupoval stabilně, měl dobrou výkonnost. Navíc je to pravák s výbornou střelou.
Michal Rozsíval, obránce Chicaga
Trošku mě zaráží, že hraje tak málo. Mluvil jsem s Frantou Musilem (svým asistentem, který pozoruje hráče v NHL), který zjišťoval podrobnosti, a prý si ho šetří na play off. To mně je trošku divné, šetřit si v říjnu hráče na duben nebo květen. Ale je to jejich věc. Nicméně Rozsívala sledujeme, je to rovněž jeden z kandidátů.
Jan Hejda, obránce Colorada
Momentálně hraje nejlepší sezónu. Je celkem překvapivé, že nastupuje v první lajně a má přes dvacet minut na zápas. Svou výkonností na posledním mistrovství světa mě neuspokojil, ale nemá zavřené dveře. Je to k zamyšlení, budu o něm uvažovat.

Reklama

Související témata: