Hlavní obsah

Francouz hodně stál o svou druhou nulu, Radil ani nemá schovaný puk po premiérovém gólu

Děčín

Děčínská vystoupení české hokejová reprezentace dopadla výborně. Po čtvrteční výhře 4:0 nad Dány přišla o den později i vítězná odveta po výsledku 2:0. Pavel Francouz odchytal teprve třetí celý reprezentační zápas a bylo z toho pro něj už druhé čisté konto.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Pavel Francouz zasahuje v utkání proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

Premiérově udržel nulu loni v dubnu na jindřichohradeckém ledě proti Lotyšsku, v pátek večer pochytal v Děčíně všech 19 dánských střel. „Spadl mi kámen ze srdce, že mi tam ani nic náhodného nespadlo. Jak jsem byl čtyři týdny bez zápasu, dolehla na mě během dne docela dost nervozita," líčil Francouz.

Sám na sebe jsem ještě zvýšil tlak, jak hodně jsem si přál, abych to klukům nepokazil. Nechtěl jsem prostě za žádnou cenu dovolit Dánům dát gól," vykládal gólman. „Dokázali jsme od červené čáry dobře bránit, výborně hrál celý zadek a Francouz napodobil Kovářův výkon ze čtvrtka a taky to dobře zavřel," říkal spokojeně trenér Vladimír Růžička

Litvínovský gólman už má jistou cestu na MS. „Chodily mi zprávy od kamarádů, že gratulují k nominaci a já přitom vůbec nevěděl, že už trenér prozradil, jaké má plány s gólmany," líčil Francouz, jenž sice absolvoval schůzku s koučem, ale netušil, že její závěry Růžička takhle brzy zveřejní. „Já jsem každopádně moc rád, že se zase podívám na mistrovství, s rolí trojky jsem smířen a budu Saláka s Kovářem všemožně podporovat. Sedli jsme si i lidsky," pochvaloval si gólman.

Rád by dával hezčí góly

Hodně spokojen mohl být s děčínským vystoupením i pardubický útočník Lukáš Radil. V obou zápasech skóroval. „Jsou to takové upracované góly, rád bych třeba dával hezčí. Jenže hokejový trend je takový, že nejvíc tam padají z dorážek. Snažím se potulovat před brankou a stát pak na správném místě," mínil Radil.

Překvapivě ale přiznal, že ani nemá schovaný puk po premiérové reprezentační trefě. „Až večer na hotelu mi Robert Kousal připomínal, že jsem si ho měl vzít. Já ale na takové sbírání stejně moc nejsem, spíš si budu všechno pamatovat," usmál se mladý útočník.

Agresivní hra na brankovišti stála za oběma pátečními českými góly. Vítězný gól obstaral debutující Valský a polovině utkání se prosadil i Radil. „Mladí kluci ukázali, že umí ustát i tvrdost soupeře v soubojích a že se v mezistátním hokeji neztratí," těšilo kouče Růžičku, jenž se rozhodl nechat zatím celý kádr pohromadě. Od pondělí tak v tréninku na ledě pražského Edenu pokračuje znovu 29 hráčů.

Reklama

Související témata: