Hlavní obsah

Hokejová osmnáctka získala na MS bronz

ÄNGELHOLM

Hokejová reprezentace do osmnácti let získala na mistrovství světa ve Švédsku bronzové medaile. Svěřenci Martina Pešouta a Karla Najmana zajistili pro Českou republiku třetí bronz v historii díky sobotní výhře 4:1 nad loňskými vicemistry z Kanady v zápase o třetí místo.

Foto: ČTK/EPA

Čeští hokejisté porazili Kanadu - ilustrační foto.

Článek

Klíčem k sobotní výhře Pešoutova týmu byly přesilovky, z nichž padlo všech pět gólů zápasu. Čeští hokejisté získali rozhodující náskok v druhé třetině, kdy se během devíti minut trefili Voráček, Tlustý a Kazatel. Brankáře Neuvirtha sice překonal v úvodu třetího dějství Sutter, ale deset minut nato vrátil definitivně klid na české hokejky Lang.

Současná osmnáctka tak napodobila své předchůdce z Minsku 2004 a Piešťan o dva roky dříve. Kanaďanům oplatili čeští mladíci loňskou porážku ze semifinále v Plzni. Před branami finále zůstal výběr českých nadějí potřetí za sebou, ve Švédsku jim vystavili stop v semifinálovém prodloužení úřadující šampioni z USA.

Soupeř provokoval a zastrašoval

"Spletli jsme se v tom, že Kanaďané nebudou mít v boji o třetí místo takovou motivaci. V první třetině jsme z toho vystřízlivěli a v druhé třetině, kdy nás nechal finský rozhodčí asi deset minut hrát, jsme třemi góly rozhodli. Po gólu na 1:3 nás soupeř provokoval a zastrašoval, ale my jsme pojistili výhru," řekl v telefonickém rozhovoru trenér Martin Pešout.

Nervózní utkání přineslo 134 trestných minut a hned dva tresty do konce utkání pro český tým. Pešoutovi se nelíbil metr sudího Samiho Partanena a byl rád, že na závěr mohl jeho tým potupit Kanadu i v přímém přenosu do zámoří. "Hráli jsme v pěti proti třem, dvě a půl minuty jsme drželi puk ve vlastním pásmu a hráli se soupeřem bago. Bylo to zadostiučinění za to, jak nesportovně Kanaďané hráli," dodal trenér. Medailovou radost si tým mohl přes noc vychutnávat při cestě autobusem z Ängelholmu do Prahy.

Finále mezi Spojenými státy a Finskem se hraje od 18:00.

Výsledek - o 3. místo:
Česko - Kanada 4:1 (0:0, 3:0, 1:1)
Branky: 28. Voráček (Látal), 31. Tlustý (Květoň), 37. Kazatel (Voráček, Jebavý), 54. Lang (Květoň, Frolík) - 44. Sutter (Shutron, Bouchard). Rozhodčí: Partanen (Fin.) - Feola (USA), Olenin (Rus.). Vyloučení: 18:10, navíc Látal 5 min. a do konce, D. Růžička 10 min. a do konce - Beleskey 5 min. a do konce. Využití: 4:1.
Sestava České republiky: Neuvirth - D. Růžička, Jebavý, Drbohlav, Višňák, Prokop, Štich, Lang - Květoň, Frolík, Tlustý - Látal, Kazatel, Voráček - Semorád, V. Růžička, Bartoš - Roman, Sklenář, Kupec - Kuběna.

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko