Hlavní obsah

Plavci ladí formu i harmonogram. A chválí king size postele

Aracaju

Podle plánu probíhá aklimatizační soustředění českých plavců v brazilském městě Aracaju, kam olympijský výběr s realizačním týmem zamířil bezprostředně po přesunu do Ria de Janeiro. Závodníci vedle formy ladí i denní harmonogram přizpůsobený nezvyklému časovému posunu soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Simona Baumrtová během odletu první části olympijské výpravy na LOH do Ria.

Článek

Plavci po příletu do Ria přesedli ze speciálu na další spoj a za dvě hodiny byli na místě svého závěrečného soustředění. „Dokonce jsme si stihli ještě večer zaplavat. Hotel, v němž s námi bydlí i plavci z Polska, Běloruska, Islandu nebo Kazachstánu, je příjemný, žádný extra luxus, ale důležité jsou dobré postele king size. Byli tu i fotbalisté Japonska a zajímavé je, že jen co ve čtvrtek odjeli, zmizela nám z patra hotelu ochranka," hlásil z Aracaju s úsměvem šéftrenér Vlastimír Perna.

Čeští závodníci trénují v univerzitním bazénu vzdáleném od hotelu patnáct minut minibusem a každý z reprezentantů absolvuje individualizovanou finální přípravu. „Trénink se zaměřuje na hlavní disciplíny každého jednotlivce. Už se neplavou vysoké kilometráže, spíš je věnováno více času odpočinku, jak v průběhu tréninku mezi sériemi plavanými závodní nebo nadzávodní rychlosti, tak regeneraci mezi tréninkovými jednotkami," popisoval Perna.

Podle šéfa výpravy jsou každopádně i po pěti dnech na místě stále cítit následky přesunu. „Aklimatizace není úplně stoprocentní, ale očekávám, že se do konce měsíce se změnou srovnáme. Kromě toho se ale ještě postupně připravujeme na časový posun olympijských závodů, které začínají až ve 13 a 22 hodin. Takže trénujeme těsně před polednem od 10 hodin a večer od 18 hodin, kdy už je hluboká tma. V Riu to ještě o něco posuneme, nejen kvůli času soutěže, ale i úpravě stravování. Bude to náročné, ale obědvat se bude až po 14 hodině a večeřet pozdě večer," uvedl Perna. Do olympijské vesnice se čeští plavci přesunou v úterý 2. srpna.

Reklama

Související témata: