Hlavní obsah

Cavendish bral stříbro, ale úsměv měl strojený. Jsem zklamaný, neskrýval

Rio de Janeiro

S třiceti etapovými výhrami z Tour de France je druhý nejúspěšnější muž nejslavnějšího závodu planety. Byl mistrem světa na silnici, třikrát ovládl MS v madisonu (závod dvojic na dráze), ale nikdy v minulosti nezískal individuální medaili na olympijských hrách. V Riu ji sice v omniu na dráze vybojoval, jenže jen stříbrnou. A to jednatřicetiletého borce nenadchlo.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Britský cyklista Mark Cavendish po zisku stříbra v omniu.

Článek

„Jsem zklamaný, protože jsem nedokázal vyhrát," říkal jednatřicetiletý borec. Na tváři měl úsměv, ale velmi strojený. Na pokyn pořadatelů se musel usmát do objektivů a kamer. K euforii z první olympijské individuální medaile měl ale velmi daleko.

Cavendish započal kariéru jako dráhový cyklista. Když v roce 2005 ovládl poprvé mistrovství světa v madisonu, už začínal koketovat se silniční cyklistikou, do níž nakonec přestoupil.

V roce 2008 se však vrátil, aby vyhrál na dráze madison. Postupně sbíral jako sprinter velké úspěchy na největších silničních závodech, v roce 2011 byl mistrem světa, ale když se mu nepodařilo vyhrát silniční závod na olympijských hrách v Londýně, který organizátoři ušili právě pro Cavendishe, rozhodl se odskočit si v Riu ze silnice na dráhu.

V rámci přípravy ovládl letos na jaře potřetí světový šampionát v madisonu a byl šestý v omniu, disciplíně zvolené pro olympiádu. Jde o ukázku všestrannosti, protože ji tvoří měřené disciplíny (200 metrů, 1 km a 4 km) a hromadné (scratch, vylučovací závod, bodovací závod).

Do Tokia už asi nevyrazí

„Myslím, že jsem byl trochu výraznější než ostatní, ale přeci mě jeden chlap dokázal porazit. Viviani byl v součtu nejsilnější. Musím před ním smeknout," uznal Cavendish.

Proč se mu nepodařilo závod ovládnout? „Zpackal jsem eliminaci," posteskl si nad závodem, kdy byl až sedmý. „Britský tým má nejlepší zaměstnance pečující o závodníky. Všichni vyvíjí obrovské úsilí. Potřeboval jsem je, aby každý můj krok po návratu na dráhu směřoval vpřed, a je emotivní získat medaili, současně ale kvůli lidem v týmu lituji, že nemám zlato," přemítal.

„Je fajn mít stříbro. Ale chtěl jsem zkompletovat svoji zlatou kolekci a je velmi nepravděpodobné, že bych jel za čtyři roky do Tokia," posteskl si Cavendish, že zlatou sbírku z mistrovství světa na silnici i dráze nerozšíří o nejcennější olympijský kov.

Cavendish usiloval o zlato už v Pekingu 2008, jenže s Wigginsem skončili v madisonu, tehdy ještě olympijském, jako největší favorité až devátí. Cavendish byl jediným členem britského dráhového týmu, který opouštěl olympiádu bez medaile. Ani Rio mu vysněné zlato nepřineslo.

„Mark medaili nijak dramaticky neslavil, zklamání z něj bylo patrné. Omnium je o všestrannosti. A on byl skoro nejlepší. Jde o skvělý úspěch," utěšoval Cavendishe i britský šestinásobný olympijský vítěz v dráhové cyklistice Chris Hoy.

Reklama

Související témata: