Hlavní obsah

Pozdě. Rozhodčí Slukovou k videu ani nepustil

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Markéta Sluková vytvořila z ukazováčku a palce písmeno C a gestem ho ukázala rozhodčímu. Příliš pozdě, zareagoval muž na umpiru. I nezvyklá scénka ze třetího setu rozhodla o osudu úvodního zápasu českých plážových volejbalistek Slukové s Hermannovou v Riu, který prohrály s domácí dvojicí Agatha, Barbara 1:2.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

České plážové volejbalistky Barbora Hermannová (vlevo) a Markéta Sluková v zápase proti Brazilkám

Článek
Fotogalerie

Původně kriketová a tenisová vymoženost nazývaná Jestřábí oko se rozšiřuje do dalších sportů, nově pronikla i do plážového volejbalu. Hráči můžou nechat přezkoumat u videa výrok, s nímž nesouhlasí. Jenže žádost musí podle pravidel podat do pěti sekund od původního verdiktu. „My to udělaly asi šest a půl sekundy poté, co výměna skončila, a už nám to nechtěl uznat," povzdechla si Sluková.

Za stavu 5:4 pro český tým zablokovala útok Brazilek, jenže rozhodčí viděl, že byla v síti. „Nemyslela jsem si to. Trefila smeč do pásky, pak do mé ruky," argumentovala Sluková. Marně. Místo dvoubodového vedení bylo srovnáno.

A Češky už vědí, že příště místo reklamací verdiktu musí přijít požadované gesto. „Je to úplná novinka, a člověku v emocích nedocvakne, že na to má nárok. Aspoň to víme do příštího zápasu," říká Sluková.

Nové pravidlo přinese do hry delší prostoje, na druhou stranu by mělo pomoct k větší spravedlivosti. „Pokud budou rozhodčí otevřeni tomu uznat svou chybu a vzít verdikt zpátky. Rusové prohráli zápas, protože rozhodčí viděl na obrázku, že to byla chyba, ale tu svou pravdu nechtěl změnit," popisuje Barbora Hermannová.

Reklama