Hlavní obsah

Dívka s českými kořeny ohromuje svět. Podívá se do kosmu?

Rio de Janeiro/Praha

Mladá a úspěšná. Velmi úspěšná. To je vizitka americké plavkyně Katie Ledecké v Riu. Sportovkyně, která má nakročeno, aby přepisovala historii. Už nyní má několik výživných stránek za sebou. Všiml si ji i americký astronaut Buzz Aldrin. Není divu. Devatenáctiletá dívka už v Brazílii získala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Je také trojnásobnou mistryní světa. Už v patnácti byla na olympiádě v Londýně. Takto dobývá svět plavkyně, která má české kořeny. Po dědečkovi...

Buzz Aldrin, americký astronautVideo: SNTV

 
Článek
Fotogalerie

„Má toho ještě hodně před sebou a hodně toho také už dokázala, má neuvěřitelný talent, ale nemyslím si, že by chtěla změnit pole působnosti," usmívá se americký astronaut a druhý člověk, který se prošel po Měsíci.

Aldrin přijel v šestaosmdesáti letech sledovat olympiádu přímo do Brazílie. Sám dříve výborně plaval, proto jeho zraky směřují k plaveckému bazénu. Fenomenální Michael Phelps a právě Ledecká. O ní tvrdí, že má dispozice, stát se kosmonautkou.

„Užívám si to. A přijde mi, že každý den je ještě intenzivnější než ten předešlý," vyprávěla Ledecká novinářům po zisku třetího zlata.

Aldrin se vyjádřil i k otázce dopingu, který je morem sportu a nedaří se ho vymýtit. „Není to příliš dobré pro zemi, kterou reprezentujete a zároveň pro celý sportovní svět. Sportovci to všechno dělají, aby zvýšili svůj výkon, ale jsou to stále lidi, nejsou roboti," řekl také Aldrin, muž, který se účastnil misí Gemini 12 a Apollo 11.

Reklama

Související témata:
Edwin Eugene "Buzz" Aldrin