Hlavní obsah

Farah získal zlato i pro druhé z dvojčat

Londýn

Bylo to stylové zakončení atletických soutěží na Olympijském stadiónu. Ještě jednou si na úplný závěr zazpívalo 80 000 diváků „God Save the Queen“. Domácí Mo Farah jako sedmý vytrvalec historie zkompletoval double na nejdelších dvou tratích běhaných na ovále.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Mo Farah líbá zlatou medaili za vítězství v běhu na 5000 metrů.

Článek

Minulou sobotu triumfoval na desítce, o týden později pobláznil diváky znovu. Stadiónem po jeho vítězství na pětce znělo skandované „Mo, Mo". Devětadvacetiletému rodákovi ze Somálska se zaleskly oči. „To se nedá popsat. Sníte, že vyhrajete olympiádu jednou a teď se to stane dvakrát," rozplýval se.

O motivaci měl Farah postaráno, jeho žena každým dnem čeká narození dvojčat. „Nemohl jsem přece to druhé nechat bez zlata," vyprávěl vytrvalecký hrdina, který s manželkou vychovává nevlastní dceru. „Teď žádné oslavy nechystám, budu chtít trávit čas s rodinou," ujišťoval.

Na rozdíl od Bolta si jako legenda nepřipadá. „Ale s Usainem se znám dlouho. Také jsem po závodě udělal pár sedů lehů, když on po dvoustovce klikoval. A on za odměnu předvedl mé gesto ,Mobot´, to bylo úžasné," vyprávěl Farah, jenž po závodě vždy spojí ruce nad hlavou do tvaru písmene M.

Velkého ocenění se dočkal i od Lorda Sebastiana Coea, předsedy organizačního výboru. „Pro mě je teď nejlepším britským běžcem historie," prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz na patnáctistovce.

Kdo zvládl vytrvalecký double na jedněch hrách
Hannes Kolehmainen (Fin.)Stockholm 1912
Emil Zátopek (ČR)Helsinky 1952
Vladimír Kuc (Rus.)Melbourne 1956
Lasse Virén (Fin.)Mnichov 1972 a Montreal 1976
Miruts Yifter (Et.)Moskva 1980
Kenenisa Bekele (Et.)Peking 2008
Mo Farah (Brit.)Londýn 2012

Reklama