Hlavní obsah

Olympijské hry v Pekingu začaly, oheň zapálil legendární gymnasta

PEKING

Devětadvacáté olympijské hry v Pekingu oficiálně začaly. Nad stadionem Ptačí hnízdo v čínské metropoli už plane olympijský oheň, který na závěr dnešního slavnostního zahájení zapálil legendární gymnasta Li Ning, šestinásobný medailista z her v Los Angeles.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Číňan přezdívaný "Princ gymnastiky" získal v roce 1984 tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili a při zapalování ohně se mu gymnastické schopnosti a odvaha hodily. Z plochy byl vytažen na lanech až nad tribuny hlavního olympijského stadionu a ve vzduchu desítky metrů nad zemí kroužil po jeho obvodu.

Postupně rozmotávaný virtuální svitek se záběry z olympijské štafety ho dovedl k rudě rozzářenému sloupu, na kterém pochodní zažehl plamen. Ten bude symbolicky dohlížet na olympijské dění až do 24. srpna.

Krátce před Li Ningovým výstupem těsně před půlnocí tamního času hry oficiálně zahájil čínský prezident Chu Ťin-tchao. Za sportovce pak férovou soutěž slíbila olympijská vítězka ve stolním tenisu z Atén Číňanka Čang I-ning.

Slavnostní zahájení v pátek zastavilo soutěžní program olympijských her, na kterých už začaly fotbalové turnaje. Ceremoniál se začátkem plánovaným na 8. 8. 2008 a 8:08 večer pekingského času odstartoval hodinovým programem, který představil čínskou historii. Autor ceremoniálu, filmový režisér Čang I-mou, se zaměřil především na čtyři velké vynálezy, které Čína dala světu - papír, knihtisk, kompas a střelný prach.

Součástí představení byly myšlenky Konfucia

Po představení, jehož součástí byly i citáty myšlenek filozofa Konfucia a spousta pyrotechnických efektů, zazněla olympijská píseň Ty a já, kterou zazpívali britská zpěvačka Sarah Brightmanová a čínská popová hvězda Liou Chuan.

Pak už na plochu nastoupilo všech 204 zúčastněných zemí v čele s Řeckem, kde začaly novodobé olympijské hry. Další státy byly seřazeny podle čínské abecedy, která stanovuje pořadí na základě počtu tahů v prvním znaku čínsky napsaného názvu země. Všichni členové výprav procházeli přes desku uprostřed obřího svitku, na níž zanechávali stopy v barvách duhy. Přehlídku tradičně uzavřeli domácí reprezentanti.

Česká výprava šla jako 162. v pořadí a slavnostní zahájení si nenechalo ujít zhruba sedm desítek českých olympioniků. Vlajku nesla dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová, slovenskou vlajkonoškou byla její velká konkurentka Elena Kaliská.

Vlajky nesly sportovní hvězdy

Mezi dalšími vlajkonoši byla slavná basketbalová jména Číňan Jao Ming, Němec Dirk Nowitzki, Rus Andrej Kirilenko a Argentinec Manu Ginobili. Švýcarskou vlajku nesla tenisová světová jednička Roger Federer, americkou mílař Lopez Lomong, který dostal před hvězdami přednost díky svému životnímu příběhu. Jako malý uprchl z válkou zmítaného Súdánu do severní Keni a v roce 2001 byl v rámci akce amerických imigračních úřadů vybrán jako jeden z uprchlíků, kterým bylo nabídnuto přesídlení.

Slavnostního zahájení se navzdory debatám o porušování lidských práv v Číně zúčastnilo přes 80 hlav států a šéfů vlád, mezi nimiž nechyběli americký prezident George Bush, ruský premiér Vladimir Putin či francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Český prezident Václav Klaus ani premiér Mirek Topolánek na slavnostní zahájení nepřijeli, chyběli například i německá kancléřka Angela Merkelová nebo britský premiér Gordon Brown.

Bezprostředně před slavnostním zahájením v Pekingu se uskutečnil malý ceremoniál v Hongkongu, kde se kvůli ochraně zdraví koní konají jezdecké soutěže. Více než hodinový program v místě, kde bude soutěžit český reprezentant Jaroslav Hatla, sledovalo několik stovek návštěvníků.

Reklama

Související témata: