Hlavní obsah

V A1 Grand prix startují také jezdci z formule 1

PRAHA

Ve druhém ročníku formulového seriálu A1 Grand prix se opět představí nejen talentovaní mladíci, ale i jezdci se zkušenostmi z formule 1 a dalších velkých šampionátů. K hvězdám by měl patřit i český reprezentant Tomáš Enge.

Foto: A1 GP

Monoposty A1 při testování na jihofrancouzském okruhu Paula Ricarda.

Článek

Nejzkušenějším borcem bude opět nizozemský jezdec Jos Verstappen. Do vozu USA usedne dvojnásobný vítěz 500 mil Indianapolis Al Unser junior. Ze závodních kruhů jsou ale známá i jména Malajce Yoonga, Libanonce s kořeny ve Spojených státech a syna slavného otce Rahala, Francouze Premata, Ira Firmana nebo Angličana Kerra. Brazílie staví na Rochovi a jet by měl i synovec největší legendy F 1 Bruno Senna.

Seriál má ve variabilním programu třináct závodů. Odstartuje o tomto víkendu v nizozemském Zandvoortu a hned druhý podnik o týden později uvidí Masarykův okruh v Brně. Šampionát, který je vzhledem ke svým pravidlům v mnohém přitažlivější než F 1, uvidí kromě Antarktidy na všech kontinentech. Poslední závod by se měl jet v dubnu příštího roku v anglickém Brands Hatch. Na městských tratích se pojede v Pekingu a v Durbanu, zatím nebyl potvrzen okruh pro březnový závod plánovaný do Jižní Ameriky.

Jedou za svoji zem

Na startu v Zandvoortu by se měli představit reprezentanti čtyřiadvaceti zemí. "Vše se uvidí přesně až na místě. V tomto seriálu nejedou jezdci za sebe nebo svůj tým, ale reprezentují svoji zemi. Jedou se vlastně dva závody. Nejprve to je sprint na 20 až 30 minut, který se boduje od šesti do jednoho bodu. V hlavním závodě na sedmdesát minut boduje deset jezdců, takže získat lze z obou závodů až šestnáct bodů a k tomu se budou připočítávat desetinky bodů z kvalifikačních závodů Rookie, tedy mladých jezdců," řekl šéf českého týmu Antonín Charouz s tím, že za dosažená dobrá umístění a tedy i body jsou velmi dobré finanční prémie.

"Je to něco zvláštního, v automobilovém sportu neobvyklého. O to větší odpovědnost cítím," řekl Tomáš Enge, který bude stejně jako v minulém ročníku jedničkou českého týmu. První závod však v Zandvoortu nepojede, protože si plní svoje povinnosti v zámořském seriálu American Le Mans Series, ale v Brně Enge určitě chybět nebude. Jaroslav Janiš pak musí jet tento víkend šampionát vozů GT v Maďarsku, a tak se v hlavním závodě A1GP v Nizozemsku představí premiérově Tomáš Kostka a v kategorii Rookie Jan Charouz.

Nedělní závod ze Zandvoortu vysílá ČT 2 přímo od 14.10 h.

Reklama

Související témata: