Hlavní obsah

Hamilton ovládl Velkou cenu Japonska. Za dva týdny může slavit mistrovský titul

dh, novSport.cz
Aktualizováno

Lewis Hamilton vyrazil v Suzuce z pole position a své umístění si pohlídal až do cíle. Celý závod za ním odjel jeho stájový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas, byť se ke konci musel bránit atakům Maxe Verstappena. Hamiltonovi stačí za dva týdny ve Spojených státech získat o osm bodů víc než Sebastian Vettel a může slavit svůj pátý titul mistra světa. Ferrari se totiž víkend v Japonsku nepovadl a německý jezdec skončil až šestý.

Foto: Issei Kato, Reuters

Nadšený Lewis Hamilton po vítězství v Japonsku.

Článek
Fotogalerie

Nejenom, že je Mercedes, potažmo Lewis Hamilton v druhé části sezóny jasně nejrychlejší, pomáhájí mu ještě navíc i chyby u jeho největšího konkurenta. Stáj Ferrari neodhadla vlhkost trati v kvalifikaci, kvůli níž neměl Sebastian Vettel čas na to, aby zajel rychlé kolo a proto startoval až z osmé pozice (původně byl až devátý, po penalizaci Ocóna se dostal na osmé místo).

Třiatřicetiletá jednička Mercedesu vybojovala už svoji 80. pole position, když o tři desetiny předčila týmového kolegu Valtteriho Bottase. Za nimi pak vstupovali do nedělního závodu jako třetí Max Verstappen z Red Bullu a čtvrtý Kimi Räikkonën z Ferrari.

Hamiltonova kontrola od startu do cíle

Přímo na startu se žádný dramatický boj na čelních pozicích nekonal, ještě během prvního kola se však Vettel dokázal posunout před Hartleyho, Gaslyho, Grosjeana a záhy i před Räikkonena, který doplatil na kolizi s Verstappenem.

V osmém kole se Vettel pokoušel dostat před Verstappena, ale jeho pokus skončil hodinami mimo trať. Ve 24. kole pak Räikkönen ztratil čtvrtou pozici, když se před něj dostal z boxů vyjíždějící Daniel Ricciardo. Na čele závodu tak pokračovaly mercedesy před jezdci Red Bullu.

Vettel se opět probíjel dopředu. Ke konci závodu se zařadil za stájového kolegu Räikkönena na šestou pozici. Největší drama v závěrečných kolech obstaralo především dotírání Verstappena na Bottase, ten však udržel druhou příčku až do cíle.

Užil jsem si každou sekundu, chlubil se Hamilton

Lewis Hamilton udělal v Japonsku další důležitý krok v cestě za pátým titulem. "Hodně jsem si to užil, celý víkend byl parádní. Získali jsme skvělý double pro Mercedes," líčil nadšený Brit v rozhovoru krátce po dojetí do cíle.

33letý pilot přiznal, že okruh v Suzuce opravdu zbožňuje. "Nevím, proč už se nestaví takové tratě, užíval jsem si každou sekundu." Řeči o pátém titulu však zatím odmítá. "Beru to krok za krokem. Přijedu na další velkou cenu a není jisté, jak to bude fungovat, ale zdá se, že jsme jako tým čím dál silnější."

Jisté však je, že pokud Hamilton získá za 14 dnů v USA alespoň o osm bodů více než Vettel, stane se opět mistrem světa.

Velká cena Japonska, závod MS formule 1 v Suzuce:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:27:17,062,
2. Bottas (Fin./Mercedes) -12,919,
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -14,295,
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -19,495,
5. Räikkönen (Fin./Mercedes) -50,998,
6. Vettel (Něm./Ferrari) -1:09,873,
7. Pérez (Mex./Force India) -1:19,379,
8. Grosjean (Fr./Haas) -1:27,198,
9. Ocon (Fr./Force India) -1:28,055,
10. Sainz (Šp./Renault) -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 17 z 21 závodů):
1. Hamilton 331 b.,
2. Vettel 264,
3. Bottas 207,
4. Räikkönen 196,
5. Verstappen 173,
6. Ricciardo 146.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 538,
2. Ferrari 460,
3. Red Bull 319,
4. Renault,
5. Haas 84,
6. McLaren 58,
7. Force India 43,
8. Toro Rosso 30,
9. Sauber 27,
10. Williams 7.
Pozn.: Force India po změně majitele startuje v MS jako nový subjekt, a proto přišla o body získané před Velkou cenou Belgie. Jezdcům stáje body zůstaly.

Reklama