Hlavní obsah

Omlouvám se. Hamilton nevěřil strategii týmu. Dramatický souboj ocenil i jeho bývalý kolega a mistr světa

Budapešť/Praha

Fantastický souboj o vítězství nabídla nedělní Velká cena Maďarska. Lewis Hamilton dokázal ke konci závodu stáhnout devatenáct sekund, i když strategii týmu vůbec nevěřil. Vedoucího Maxe Verstappena předjel tři kola před cílem a mohl se radovat z dalšího vítězství. „Omlouvám se, že jsem strategii nedůvěřoval,“ prohlásil poté pětinásobný světový šampion.

Foto: Laszlo Balogh, ČTK/AP

Brit Lewis Hamilton a jeho radost po triumfu během Velké ceny Maďarska F1.

Článek

Když v devětačtyřicátém kole volal Mercedes Lewise Hamiltona do boxů, aby přezul na střední směs pneumatik, nebyl z toho jezdec vůbec nadšený. Do vysílačky dal jasně najevo, že o téhle strategii má pochybnosti. Jenže ukázalo se, že tohle rozhodnutí bylo správné. Hamilton na nových gumách dokázal stáhnout devatenáct sekund na vedoucího Maxe Verstappena a tři kola před cílem mladíka z Red Bullu předjel.

„Omlouvám se, že jsem strategii nedůvěřoval,“ prohlásil Hamilton do vysílačky poté, co závod vyhrál. „Bylo to hodně riskantní, ale jsem rád, že jsme to udělali,“ neskrýval nadšení britský jezdec, který díky dalšímu vítězství navýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí šampionátu.

Druhý v pořadí Valtteri Bottas, Hamiltonův týmový kolega, ztrácí dvaašedesát bodů, třetí Verstappen má manko devětašedesát bodů. „Skutečně jsem si nemyslel, že bych ho mohl předjet. Z auta na to mám samozřejmě jiný pohled. Nemohl jsem si spočítat, že by to mělo vyjít,“ vysvětloval dál.

Senzační podívanou, kterou Hamilton s Verstappenem nabídl divákům, ocenil i jejich bývalý kolega Fernando Alonso. „Bravo Lewisi Hamiltone a Maxi Verstappene. Sedmdesát kol na maximum. Více než jedna minuta na třetího a téměř kolo a půl na pátého. Byli jste oba impozantní. Díky za show,“ napsal dvojnásobný mistr světa ve formuli 1, který nyní hledá nové angažmá a výzvy.

Reklama