Hlavní obsah

FANTASY: Hamilton vrátí v Kanadě Rosbergovi porážku z Monaka!

Montreal

Poté, co před necelými dvěma týdny opustila královna motosportu úzké uličky Monaka, se na tento víkend přesunula za Atlantický oceán, kde se v Montrealu na okruhu Gillese Villeneuvea pojede Velká cena Kanady.

Kapitánem naší sestavy Hamilton

Článek

Lewis Hamilton se musel v Monaku sklonit před svým stájovým kolegou Nico Rosbergem. Německý pilot si v kvalifikaci vydobyl pole position a stejně jako před rokem vyhrál následný závod stylem start-cíl.

Montreal je ideální místo, kde by Hamilton mohl Rosbergovi porážku oplatit, jelikož se mu zde daří. V roce 2007 si zde připsal první historické vítězství ve formuli 1 a triumfoval zde i v roce 2010 a 2012. „Montreal je jedna z mých nejoblíbenějších Velkých cen," prohlásil Hamilton na tiskové konferenci. „V roce 2007 jsem zde vyhrál svou první Velkou cenu a od té doby jsem zde vyhrál ještě dvakrát, takže tady na to mám úžasné vzpomínky. Samotné město je neuvěřitelné. Rád sem jezdím a diváci jsou zde také skvělí. I kvůli nim doufám, že zde bude dobré počasí a předvedeme tu skvělou show," doufá Hamilton.

Jako stáj jsme zvolili Force Indii

Rychlý okruh Gillese Villeneuvea by měl vyhovovat vozům stáje Force India. Nico Hülkenberg startoval v Monte Carlu až z jedenáctého místa, avšak cílem projel jako pátý za Fernandem Alonsem a před McLarenem Jensena Buttona. „Hulk" bodoval ve všech dosavadních závodech a nachází se na pátém místě v bodování jezdců za Danielem Ricciardem ze stáje Red Bull.

„Jsou to zatím mé nejlepší výsledky ve formuli 1 a opravdu si užívám závodění," prohlásil německý pilot. „Mnohokrát jsem říkal, že konzistentnost je naší silnou stránkou a to se opět ukázalo v Monaku pátým místem. Je těžké odhadnout, jak se nám bude dařit v Montrealu. Podle předpokladů by to měla být pro nás jedna z lepších tratí, ale věci se mění závod od závodu."

Zajímavosti Velké ceny Kanady

Okruh Gillese Villeneuvea, na kterém se momentálně jezdí Velká cena Kanady, byl pojmenován na počest kanadského závodníka Gillese Villeneuvea, který zemřel v roce 1982 při kvalifikaci na Velkou cenu Belgie v Zolderu. Jeho syn, Jacques Villeneuve, se stal v roce 1997 Mistrem světa formule 1, a je doposud jediným kanadským závodníkem, kterému se to podařilo.

Okruh měří celkem 4 361 m, skládá se ze 14 začátek a jede se na 70 kol. Jedno kolo projedou piloti průměrnou rychlostí 193 km/h. Díky dlouhým rovinkám (nejdelší měří 1046 metrů) piloti jedou přibližně 15 sekund „s plynem na podlaze".

Maximální rychlost může v neděli atakovat až 340 km/h. Nejznámější raritou okruhu je „Zeď šampionů", která se nachází za velmi rychlou šikanou a před startovní rovinkou. Své pojmenování dostala podle toho, že do ní narazilo mnoho jezdců včetně mistrů světa Michaela Schumachera, Damona Hilla a Jacquese Villeneuvea.

V roce 2013 zde vyhrál Sebastian Vettel před Fernandem Alonsem a Lewisem Hamiltonem. Nejvíce vítězství zde zaznamenal Michael Schumacher (7). Nejrychlejší kolo okruhu zajel v čase 1:13:622 v roce 2004 Rubens Barrichello s ferrari. Tato stáj vyhrála Velkou Cenu Kanady třináctkrát. Deset z posledních patnácti závodů bylo ovliněno výjezdem safety caru.

Reklama

Související témata: